nieuws

Video van de Week: Grachtengordel van Amsterdam

Architectuur

Na een video over het ontstaan van Rotterdam, is het deze week de beurt aan onze hoofdstad Amsterdam. In het filmpje van Stadsarchief Amsterdam wordt de kijker meegenomen in de groei van de grachtengordel tussen 1600 en 1700.

Video van de Week: Grachtengordel van Amsterdam

Iedere architect of historicus heeft wel tijdens zijn opleiding in een college voorbij zien komen: de uitbreiding van Amsterdam in de Gouden eeuw. Waar vroeger de kaarten van Willem Blaeu en Daniel Stalpaert dienden om de Uitleg van Amsterdam te verduidelijken, maakt het filmpje in amper zes minuten meteen duidelijk wat er plaatsvond in de zeventiende eeuw.

De gouden gordel

De grachtengordel van Amsterdam is een van de meest bekende plattegronden ter wereld. Revolutionair in de Gouden eeuw en vandaag de dag nog zeer in trek bij de bewoners. Het is een van de meest schilderachtige stukjes van Amsterdam. Dat was het in het verleden, wie kent er niet het fantastische schilderij De Bocht in de Herengracht – ‘De Gouden Bocht’ – van Gerrit Adriaensz. Berckheyde uit 1671. Ook vandaag de dag zijn de grachten een geliefd onderwerp voor talloze vakantiekiekjes. Sinds 1 augustus 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Alle reden dus voor een passende animatie over dit bijzondere culturele erfgoed. Klik op onderstaande afbeelding voor een link naar het filmpje. Veel plezier.

 

Reageer op dit artikel