nieuws

Verhuizing Bibliotheek Utrecht naar Neude dichterbij

Architectuur

De verhuizing van de Bibliotheek Utrecht naar het voormalige postkantoor aan de Neude komt dichterbij, nu de bibliotheek en projectontwikkelaar ASR overeenstemming hebben bereikt over de invulling van het gebouw.

Verhuizing Bibliotheek Utrecht naar Neude dichterbij

 

 

 

Met het afschieten van de plannen voor een nieuwe multifunctionele huisvesting van de Bibliotheek naast het Centraal Station door de Utrechtse gemeenteraad (Bieb++), kwam de toekomst van de bibliotheek op losse schroeven te staan. Een krappe politieke meerderheid vond de prijs van 80 miljoen euro voor een ingewikkeld nieuwbouwplan veel te hoog. Aan het project was meer dan tien jaar gewerkt.

Zoektocht

Hierna begon de zoektocht naar alternatieve locaties. Het voormalige postkantoor kwam als geschikte optie naar voren. KPN heeft het gebouw tot 2015 in gebruik als telefooncentrale. ASR kocht het monumentale gebouw in 2008 voor 36 miljoen euro met de bedoeling er winkels, een hotel en horeca in te huisvesten. Deze plannen zijn echter nooit concreet geworden. 

Voordat de bibliotheek zijn deuren kan openen moet het gebouw ingrijpend worden verbouwd, met name om de energielasten onder controle te houden. Deze of volgende week wordt het plan, waar architectenbureau Rijnboutt aan meewerkt, gepresenteerd aan de gemeenteraad. Die moet dan een beslissing nemen.

Bron: AD/Utrecht

Reageer op dit artikel