nieuws

Value Lab voor vitaal Den Haag

Architectuur

Om leegstand in Den Haag op nieuwe manieren aan te pakken, slaat The Cloud Collective de handen ineen met Braaksma & Roos Architectenbureau, Alterra en Delva Landscape Architects. Zij zijn een van de drie winnende teams die bij het Rijk nieuwe strategieën indienden die herbestemming stimuleren. Het doel is om deze strategieën zo te ontwikkelen, dat ze bij vergelijkbare projecten ingezet kunnen worden.

Value Lab voor vitaal Den Haag

De ministeries van Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie Gelderland en de gemeenten Dordrecht en Den Haag zochten naar nieuwe manieren om leegstand aan te pakken. Zij vroegen het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie ontwerpers en onderzoekers uit te nodigen de uitdaging op te pakken. Op de open oproep kwamen zo’n 100 inzendingen binnen. Er zijn drie winnende teams aangewezen, die elk een andere locatie met een specifiek vraagstuk zullen bestuderen. Het doel van de wedstrijd is om tot nieuwe strategieën te komen, die bij vergelijkbare projecten kunnen worden ingezet.

In  Den Haag wordt gekeken naar de transformatie van kantoren en andere gebouwen als motor voor een vitale stad. De opgave vanuit de gemeente Dordrecht richt zich op de relatie tussen de historische stad en kantorenlocaties in Schil-West. In de Achterhoek wordt met de provincie Gelderland gekeken naar leegstand van maatschappelijk vastgoed in een gebied met flinke demografische verschuivingen.

Volgens Gert Kwekkeboom van The Cloud Collective ligt de kracht van het team dat zich over Den Haag buigt in “het bundelen van heel veel kennis, informatie en experts die landelijk tot de beste behoren”. Het team bestaat uit The Cloud Collective, Braaksma & Roos Architectenbureau, Alterra (van de Wageningen Universiteit) en Delva Landscape Architects. De voornaamste reden waarom ze voor Den Haag kozen, is dat de complexiteit van de opgave goed aansluit bij alle kennis binnen het team. Naast bovengenoemde bureaus wordt bijvoorbeeld nog samengewerkt met Frisia Makelaars, die de Haagse vastgoedmarkt goed kennen, en met ingenieursbureau Witteveen + Bos. Tevens doen vanuit de TU Delft de leerstoel herontwikkeling ‘Rmit’ mee en Hilde Remoy, die onderzoek doet naar leegstand. Koos Bosma van de Vrije Universiteit is als architectuurhistoricus betrokken.

Value Lab
Het team gaat on site het ‘Value Lab’ oprichten: vanuit een locatie in Den Haag de omgeving volledig in kaart brengen. Elke discipline heeft hiervoor zijn eigen methodes, bijvoorbeeld de waardestellingen van herontwikkelaars of de landschapsanalyses van landschapsarchitecten. Maar het doel van het Value Lab is de synthese van al deze informatie in een universele taal. Volgens The Cloud Collective zal hun rol binnen het team zijn om alles samen te brengen in één medium. “Dit kan een kaart worden of iets interactiefs, dat is nog niet duidelijk”. Vanuit deze mapping worden vervolgens geschikte locaties gezocht, waar ook ontwerpen voor worden gemaakt ter illustratie van de aanpak. Toch is het belangrijkste resultaat de nieuwe strategie die wordt ontwikkeld en bij andere projecten kan worden gebruikt.

Presentatie op de Biënnale
De komende maanden gaan overheden en ontwerpteams gezamenlijk aan de slag. De resultaten worden 24 juni gepresenteerd tijdens de themadag over herbestemmen op de 6e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Het winnende team voor Dodrecht bestaat uit:
Bureau Enno Zuidema, UrbanXchange, Diederendirrix, Q Makelaars.

Het winnende team voor de Achterhoek bestaat uit:
Karres en Brands, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Stad kwadraat.

Reageer op dit artikel