nieuws

Stedelijk gadget

Architectuur

Onlangs is de eerste paal geslagen voor het nieuwe onderkomen van het Calvijn College met sporthal in Amsterdam. Het ontwerp is van ADP architecten die de gebruikers heeft ingeschakeld bij het maken van het ontwerp waarin de VMBO en de gemeentelijke sporthal geïntegreerd zijn. Hiermee hoopt de school zijn nieuwe centrale rol in de buurt te vervullen.

Stedelijk gadget

 

 

Om de verbinding met de buurt te maken openen op de begane grond ‘schoolwinkels’ hun deuren naar de buurt. In deze ‘winkels’ brengen leerlingen door te oefenen met simulaties het geleerde in de praktijk. Daarnaast zijn ook de sporthal en kantine voor een groter publiek toegankelijk waarmee het gebouw, dankzij de aanwezige horecagelegenheid, in de avonduren ook voor meer leven in de buurt zorgt.

 Calvijn College_ADP Architecten

ADP architecten won deze opdracht met een ontwerpvisie waarin het vernieuwende onderwijsconcept van de school tot uitdrukking brengt. Kernpunt van deze onderwijsvisie is onderwijs in een kleinschalige leeromgeving; er zijn 7 leergebieden voor een vaste groep van 75 leerlingen. Ieder leergebied bestaat uit een reeks van onderwijsruimten van verschillend formaat rond een centraal leerpleintje. Een groot centraal plein midden in het gebouw verbindt de 7 leergebieden.

 Calvijn College_ADP Architecten 

Opgetild binnenplein

Het schoolprogramma is op de verdiepingen georganiseerd rond een centrale hal, waarin een opgetild binnenplein het verbindende hart van de school vormt. Leer- en oefengebieden krijgen rondom het plein hun eigen herkenbare identiteit, met een brede trap die dubbel dienst doet als eigen ‘hangplek’ en tribune bij gezamenlijke evenementen.

 Calvijn College_ADP Architecten 

 Calvijn College_ADP Architecten 

Stedelijk gadget

Het multifunctionele gebouw dat naast station Lelylaan verrijst krijgt een spraakmakende gevel. Strakke lijnen in chroom doorbreken de glimmende zwarte gevel die de wijk reflecteert. Het gebouw is ontworpen als een ‘stedelijk gadget’, refererend aan een iPhone, Vespa of Gucci tas. De horeca is zichtbaar voor de buurt door de toepassing van grote glazen puien. Deze transparantie benadrukt het openbare karakter en zorgt daarnaast in de avonduren oor een baken van licht.

 Calvijn College_ADP Architecten

Reageer op dit artikel