nieuws

Schieblock Rotterdam 5 tot 10 jaar door

Architectuur

Het Schieblock Stadslaboratorium krijgt een verlenging van 5 tot 10 jaar, maakten LSI, CODUM en ZUS gisteravond bekend. Nadat overeenstemming was bereikt tussen de partijen en de gemeente Rotterdam over de tijdelijke herontwikkeling van het leegstaande pand aan het Hofplein, is besloten tot het doorzetten van deze succesvolle ontwikkeling.

Schieblock Rotterdam 5 tot 10 jaar door

Het Schieblock vormt een onderdeel van de ontwikkeling van het Schiekadeblok – Delftsehof in het Rotterdam Central District. Sinds de crisis zijn de plannen voor het Schiekadeblok aangepast met een compacter programma en een flexibele planning. Daardoor zal op de locatie van het Schieblock de verwachte hoogbouw nog even op zich laten wachten. Dit gaf ruimte voor het doorzetten van het Schieblock.

Aanjager gebiedsontwikkeling

Ontwikkelaar LSI meldt in het persbericht: “Wij zien dit als een belangrijke aanjager van de gebiedsontwikkeling en het gebouw zit vol met bedrijven die langzaam kunnen doorgroeien in dit gebied.’ Schieblock BV, gevormd door CODUM en ZUS, transformeerde het gebouw in 4 jaar tijd van een leegstaand kantoor tot een bruisende verzamelplaats van bedrijvigheid en cultuur. Met 85 verschillende bedrijven verspreid door het gebouw en met in de plint Rotterdam ArchiGuides, warenhuis Groos, BAR, kookwerkplaats MESS en de Biergarten is het Schieblock nauwelijks meer weg te denken uit het straatbeeld.

Permanente tijdelijkheid

‘Wij zijn heel trots dat deze transformatie, die in feite nog maar nauwelijks klaar is, kan worden voortgezet en verder tot wasdom kan komen’, aldus Marcus Fernhout van CODUM. ‘Dit is een mooi voorbeeld van ‘permanente tijdelijkheid’, waarbij korte termijn initiatieven bijdragen aan structurele stadsontwikkeling’, zegt Elma van Boxel van ZUS.

 
Fotograaf Frank Hanswijk.

De overeenkomst bestaat eruit dat het Schieblock onder dezelfde condities zal voortbestaan, waardoor ook een eerder dreigende uitplaatsing van huurders van de baan is. Er is ook overeenstemming over het doorzetten van de projecten van het Stadsinitiatief, zoals de Dakakker en de Luchtsingel. LSI zal de exploitatie van het Schieblock voor haar rekening nemen, terwijl de organisatie en communicatie in en rondom het gebouw in handen van ZUS zal blijven. CODUM trekt zich terug als beheerder en zal zich concentreren op andere transformatieprojecten. ‘Het is mede dankzij het Schieblock dat het in dit deel van de stad weer levendig is en natuurlijk verheugen wij ons op het verder ontwikkelen van wat we in gang gezet hebben’, aldus Roeland Flierman van MESS en de Biergarten.

Prijzenregen

Het Schieblock won vorig jaar de Rotterdamse Architectuur Publieksprijs, in 2012 een Green Building Award, de Job Dura Aanmoedigingsprijs en een nominatie voor de AM-NAI prijs. in het kader van de IABR Test Site Rotterdam won het de Berlin Urban Intervention Award 2013 en de 2e prijs bij de Gouden Piramide. Op 1 juli zal het contract officieel worden verlengd.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel