nieuws

Rotterdam-Maaskantprijs 2014 naar Piet Oudolf

Architectuur

Tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf (1944) is de winnaar van de Rotterdam-Maaskantprijs 2014. Hij krijgt de onderscheiding “vanwege de passie en gedrevenheid waarmee hij al vijfendertig jaar de mogelijkheden en grenzen van de landschapsarchitectuur verkent.” De prijs wordt op 14 november overhandigd.

Rotterdam-Maaskantprijs 2014 naar Piet Oudolf

 

 

De jury prijst Oudolf niet alleen als creatief genie en vakman, maar vooral ook vanwege de maatschappelijke betekenis van zijn projecten. “Met zijn tuinen en parken verrijkt Oudolf het persoonlijke leven van velen en brengt hij mensen bij elkaar. Hij is in staat om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan, met professionals en amateurs, als inspirator voor vakgenoten én als partner van buurtbewoners. Daarbij heeft hij zijn kennis voor een bijzonder breed publiek toegankelijk gemaakt: in zijn boeken, als docent én in zijn ontwerpen zelf.”

 Highline Park Oudolf
The High Line Park in New York. Foto Roland Halbe

Piet Oudolf is sinds 1976 werkzaam als tuin- en landschapsontwerper, eerst in Haarlem en vanaf 1982 vanuit het Gelderse Hummelo. Van meet af aan zoekt hij naar nieuwe wegen, waarbij hij planten opnieuw centraal stelt. Op die manier heeft hij een nieuw perspectief gegeven aan de landschapsarchitectuur en verwante disciplines, zowel met betrekking tot esthetiek en ecologie als op het menselijk niveau. Naast zijn werkzaamheden als ontwerper, verricht Oudolf jarenlang onderzoek naar het gebruik van grassen en vaste planten in de openbare ruimte. Zijn kennis en kunde draagt hij over in verschillende publicaties en als (gast)docent, onder meer aan de Universiteit in Sheffield.

Met zijn werk heeft Oudolf laten zien dat tuin- en landschapsontwerp nog veel meer kan zijn dan de aangename decoratie die de traditionele tuin met gazon, heg en bloemenperken biedt. Hij kwam met opzienbarende inzichten: dat een uitgebloeide bloem schoonheid bezit. Dat een tuin niet alleen in de lente en zomer het aanzien waard is, maar in de herfst een melancholische mooiheid kent, in de winter ‘heroïsch’ kan sterven. Kortom, dat de factor tijd een rol kan spelen in het ontwerp. Op die manier heeft hij daadwerkelijk een nieuwe dimensie aan het vak toegevoegd.

  Samen met LOLA, Deltavormgroep ontwerp voor parkuitbreiding Groot Vijversburg

Oeuvre

Piet Oudolf ontwierp onder meer het Dream Park in Enköping, Zweden (1996), Pensthorpe Nature reserve in Norfolk , Groot Brittannië (2000), Lurie Garden in Millennium Park, Chicago, samen met Gustafson Guthrie Nichol en Robert Israel (2001), Masterplan voor Battery Park in Manhattan, New York met de Gardens of Remembrance, samen met Saratoga landscape architects (2003-2005), The Highline, New York, samen met Field Operation landscape (2009), Openbare ruimte Leuvehoofd aan de noordelijke Maasoever Rotterdam, met DS+V (2010), Openbare binnentuin Ichtushof Rotterdam, samen met DS+V en Van Egeraat architecten (2010), Vernieuwing Westerkade Rotterdam, samen met OKRA landschapsarchitecten (2010), Tuin voor het Serpentine Pavilion in Londen, samen met architect Peter Zumthor (2011),

Rotterdam-Maaskantprijs

De Rotterdam-Maaskantprijs is een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor één of meer personen die het debat over architectuur, landschapsinrichting en stedenbouw in belangrijke mate stimuleren met publicaties, onderwijs of opdrachtgeverschap. De prijs is in 1978 ingesteld door de Rotterdamse architect Hugh Maaskant en bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 25.000,-. In de oneven jaren wordt de ‘Jonge’ Maaskantprijs uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor jonge architecten, landschapsarchitecten of stedenbouwers tot 35 jaar, waarbij het architectonisch of stedenbouwkundig werk voorop staat.

Reageer op dit artikel