nieuws

Render Ster van de Week – Studio LAN

Architectuur

Is het niet heerlijk om je tijdens het werk te verlustigen aan de gelikte artists impressions of ‘render porn’ van de grote starchitecten? Wij vinden van wel en surfen daarvoor graag even naar Dezeen, Designboom, Archdaily of deze week naar World-Architects. Daarom vanaf nu elke vrijdag de Render Ster van de Week, de lekkerste artist impression die we op het web tegenkwamen.

Render Ster van de Week – Studio LAN

 

De renderster van deze week: LAN Architects met het ontwerp voor de renovatie van Le Grand Palais in Parijs. En wat een overvloed aan gerenderd beeldmateriaal hebben zij gecreëerd! Een goede manier om je weekend mee te beginnen.

 

Een Palais van de 21ste eeuw

Modeshows, luxueuze diners, popconcerten, maar vooral kunst, na de grootschalige renovatie, wordt Le Grand Palais een tempel voor cultuur. Het neoclassicistische meesterwerk, gebouwd voor de Wereld tentoonstelling in 1900, wordt niet alleen zorgvuldig gerestaureerd, de eigentijdse toevoegingen, plaatsen het gebouw stevig in de 21ste eeuw.

 

Een paleis als machine

Het Grand Palais is gebouwd als een openbare tentoonstellingsruimte voor de stad Parijs en haar inwoners. Een plek waar iedereen naar toe kan komen om een breed scala aan evenementen, tentoonstellingen en kunst te komen bekijken. Het gebouw straalt monumentaliteit uit, maar is tegelijkertijd toegankelijk en open. Het voorgestelde ontwerp van LAN Architects probeert deze kwaliteiten te onderstrepen en versterkt de ambitie van het Grand Palais om een soort ‘machine voor cultuur’ te zijn.

 

Renovatie van formaat

De 130 miljoen kostende renovatie focust zich niet alleen op esthetische ingrepen, het durft ook een kritische blik op het gebouw als geheel te werpen. Door een her-evaluatie van het belang van het zuidelijk en noordelijk gedeelte van het gebouw, van oudsher de meest representatieve delen, kwamen de architecten tot de conclusie dat juist het centrale gedeelte tussen de voor- en achterzijde van het gebouw de kern van de ingreep zou moeten worden.

Dit gedeelte markeert de overgang van stedelijke buitenruimte naar de galerijen op de eerste verdieping. Deze ‘Grand Avenue of the Palaces’, leidt de bezoeker door middel van een  geleidelijke overgang naar de niveaus waar alle activiteiten plaatsvinden. Deze nieuwe entreehal vormt het verbindende platform tussen de verschillende expositieruimtes. Op de visualisaties lijkt deze hal een elegante ruimte te worden, met trappen die enigszins doen aan de trappen die David Chipperfield gebruikte in zijn renovatie van het Neues Museum in Berlijn.

 

De Vijf Punten van LAN Architects.

De ontwerpers hebben zich bij het ontwerp van de renovatie laten leiden door vijf ontwerpkwaliteiten: efficiëntie, soberheid, versterking van cultureel erfgoed, terughoudende en passieve interventies en het bedienen van de gebruiker. Het zo ontstane ontwerp zorgt er niet alleen voor dat het gebouw voldoet aan de geldende eisen, het zorgt er ook voor dat het zich kan aanpassen aan veranderende maatstaven. Het Grand Palais is weer klaar voor de toekomst.  

 

 

 

Reageer op dit artikel