nieuws

IND + Powerhouse Company winnen prijsvraag Çanakkale Mediatoren

Architectuur

IND [Inter.National.Design] + Powerhouse Company hebben samen met ABT de internationale prijsvraag gewonnen voor de Çanakkale Antenna Tower bij de stad Çanakkale in West-Turkije.

IND + Powerhouse Company winnen prijsvraag Çanakkale Mediatoren

 

 

 

Voor de prijsvraag werden acht internationale teams geselecteerd. Zij ontwierpen een observatie- en mediatoren voor de historische stad Çanakkale die naast zijn functie als mediatoren ook gebruikt kan worden voor recreatie voor een breed publiek. Na realisatie wordt de bosrijke heuveltop getransformeerd tot een publieke bestemming met tentoonstellingsruimten, vrijetijdsvoorzieningen en observatieplatforms, in aanvulling op een “iconische mediatoren”.

 

Het ontwerp van IND en Powerhouse biedt hierin een oplossing door de verschillende functies en ruimtebehoeftes in een ruimtelijk gebaar onder te brengen. Een (voet)pad dat om de locatie voert, zorgt ervoor dat bezoekers het bos op een fantastische manier van dichtbij kunnen beleven met panoramische vergezichten in alle richtingen. Het pad gaat over in het bezoekerscentrum dat zich boven de bomen verheft en adembenemende uitzichten biedt over de stad en het bos, voordat het terugkeert naar de heuveltop en hoog de lucht in schiet.

Het pad ligt verhoogd zodat de ruimte op de top van de heuvel open blijft en het bos zich kan ontwikkelen tot een continu en ononderbroken landschap. Doordat het pad langs de buitenrand van de locatie voert, ontstaat in het midden ruimte voor een weldadige tuin.

Scheiding bezoekerscentrum en mediatoren

Het ontwerp voorziet in een heldere scheiding tussen bezoekerscentrum en mediatoren. Daarmee wordt elk stralingsrisico voor bezoekers en werknemers in het bezoekerscentrum vermeden. Tegelijkertijd kunnen mensen wel de geweldige sensatie beleven van het opstijgen tussen de boomtoppen en zich boven de bomen verheffen op een platform met 360 graden zicht, waarbij ze ook de toren als een deel van het landschap kunnen ervaren. Door de technische ruimtes dichtbij de toren en het pad te houden, zullen bezoekerscentrum en mediatoren elkaar niet belemmeren.

De mediatoren ontstaat door het samenbrengen van de twee verticale paden. Zo ontstaat een iconische poort met een sterke visuele identiteit die de bezoekers toegang biedt tot het terrein.

Reageer op dit artikel