nieuws

Holten krijgt attractiepark over de aarde

Architectuur

In het Overijsselse Holten komt een thematisch wetenschapspark over het ontstaan en de toekomst van de planeet aarde. Het Exploratorium Ontdekking Aarde moet jaarlijks tussen de 300.000 en 400.000 bezoekers trekken. Medebedenker Gert-Jan van der Meulen verwacht dat het park in het voorjaar van 2019 opent voor publiek. Het ontwerp is van ontwerpburo Hollandsblauw samen met buro Werelds! .

Holten krijgt attractiepark over de aarde

Bezoekers maken een ontdekkingsreis en ervaren onderweg de schoonheid en de kwetsbaarheid van de planeet, stellen de initiatiefnemers. Thema’s in het ontwerp van Hollandsblauw en buro Werelds! zijn onder meer het ontstaan van heelal en aarde, het klimaat, leven op aarde, culturen en het menselijk vernuft.

 

Er werd in Twente gezocht naar een geschikte locatie omdat daar kan worden samengewerkt met kennisinstellingen en innovatieve bedrijven. Het attractiepark krijgt ook een Twente Paviljoen als ‘etalage’ voor innovatieve ontwikkelingen in de regio.

Holten Exploratorium

Ingezonden reactie:

Geachte Redactie,

Graag wil ik het een en ander rechtzetten waar het gaat om jullie berichtgeving betreffende het wetenschapspark Exploratorium Ontdekking Aarde. Niet zo zeer wat betreft de aangekondigde locatie Holten, die is correct, maar wel wie wat heeft ontworpen. Een nogal gevoelig punt zoals u uit ervaring zult weten!

Niet Hollandsblauw, maar ik ben de ontwerper van het concept, de content en de vormgeving en straks, met mijn team, de ontwerper van het uiteindelijk definitieve plan. Gert-Jan van der Meulen, mijn zakenpartner, verantwoordelijk voor de marketing en voor het businessplan, stuurt het zakelijke proces van EOA. De verwarring is wellicht ontstaan door de voorgeschiedenis van EOA. Ik heb destijds (2005) samen met anderen Hollandsblauw opgericht.

Mijn idee voor het concept van Ontdekking Aarde, is al in rudimentaire vorm rond 1996 ontstaan. Heb het omstreeks 2008 in, mede in mijn eigen winkeltje, Hollandsblauw ingevoerd om het met Gert-Jan (Werelds!) verder op de rails te kunnen zetten. Hollandsblauw heeft alleen in die periode enkele door mij inhoudelijk opgezette presentaties grafisch uitgewerkt, alsmede de ruimtelijke inrichting van een mogelijke locatie, als uitwerking van mijn visie.

Medio 2011 heb ik Hollandsblauw vaarwel gezegd onder andere om mijn EOA concept samen met Gert-Jan verder te kunnen uitwerken ter voorbereiding op de planontwikkeling van EOA. Dit heeft geresulteerd dat wij uiteindelijk, deels gesubsidieerd door regio en provincie, deze zogenoemde definitiefase van het concept hebben kunnen afronden.

Het met deze fase synchroon lopende locatieonderzoek heeft uiteindelijk Holten als vestigingsplaats aangewezen.

Christiaan Kruis
hoofdontwerper en supervisor EOA
www.ontdekkingaarde.nl
projectbureau EOA

 

 

Reageer op dit artikel