nieuws

Eerste fase a.s.r. opgeleverd

Architectuur

De eerste fase van de grootschalige renovatie van het kantoor van verzekeraar a.s.r. is opgeleverd. Het Utrechtse kantoorgebouw wordt naar ontwerp van Team V Architectuur geheel gestript en verduurzaamd. Tijdens de renovatie, uitgevoerd door Ballast Nedam en Kuijpers, blijft het pand in gebruik.

Eerste fase a.s.r. opgeleverd

 

Met deze eerste oplevering zijn het entreegebied en de westelijke kantoorvleugel voltooid. Daarmee beschikt de kantoorkolos uit 1974 over een centraal ontmoetingsgebied en een grote diversiteit aan werk-, overleg- en vergaderplekken. Uit de bestaande kantoorvloeren is een vide gezaagd voor extra invallend daglicht en ruimtelijk contact tussen de verdiepingen voor een open werkomgeving.

In het ontwerp van Team V Architectuur (Van Schooten – Vermeulen – Van Hoorn) zijn de betonnen borstweringen in de bestaande gevel verdwenen.  Deze hebben plaatst gemaakt voor een dubbele glazen gevel, die energie bespaart en veel meer daglicht het gebouw binnen laat. De gevel fungeert in de zomer als geventileerde spouw die opgewarmde lucht afvoert en in de winter als warmtebuffer om overmatig afkoelen te voorkomen. Door het buitenste blad van de dubbele gevel ruimer om het gebouw heen te leggen, ontstaan hoge atria en groene wintertuinen rond het entreegebied en aan de uiteinden van de kantoorvleugels.

Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel. Kuijpers realiseert in het kantoor onder andere een duurzame energievoorziening met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties en klimaatplafonds met sprinklerinstallaties. Het energieverbruik wordt mede hierdoor met meer dan 50% teruggebracht, waardoor een energielabel A wordt behaald. Eerder ontving het gebouw een Breeam-NL Excellent ontwerpcertificaat.

In oktober van dit jaar neemt a.s.r. het ondergrondse vergadercentrum in gebruik. De tweede kantoorvleugel wordt begin 2015 opgeleverd en de derde vleugel in december 2015. Het hernieuwde kantoor telt na renovatie 2.800 werkplekken die gebruikt kunnen worden volgens het principe van het Nieuwe Werken.

Reageer op dit artikel