nieuws

Designschoorstenen van Studio Wieki Somers

Architectuur

De nieuwbouw van het Tudorpark in Hoofddorp wordt voorzien van schoorsteenpotten van de hand van Dylan van den Berg en Wieki Somers oftewel: Studio Wieki Somers.

Designschoorstenen van Studio Wieki Somers

 

 

 

 

 

Het plan voor het Tudorpark omvat een mix van zo’n 400 sociale huurwoningen en 850 koop- en markthuurwoningen in Tudorstijl. Deze stijl kenmerkt zich door steile daken van keramische lei, hoge schoorstenen, ramen met een roedeverdeling, beeldbepalend metselwerk, hemelwaterafvoerpijpen van metaal en opvallende entrees. De schoorstenen in deze stijl zijn voorzien van versierde chimney pots. Voor het Tudorpark zijn vijf modellen vervaardigd door Studio Wieki Somers.

De hedendaagse variant is van polyester beton. De ontwerpers haalde inspiratie uit historische beelden van de veenstekers uit de Haarlemmermeer. Hun speciale manier van stapelen van de veenblokken, leidde tot de nieuwe vormen van deze chimney pots. Door een paar elementen steeds anders te stapelen, ontstaan verschillende composities. Het polyester beton wordt op delen open gesneden zodat de steenslag zichtbaar is.

Somers Tudorpark Hoofddorp 

Tudorpark

Het nieuwbouwproject is de komende tien jaar de grootste uitbreiding van Hoofddorp. Het landschap krijgt de sfeer van een tuindorp, met veel groen en water, bloeiende bomen, singels, lanen en natuurlijke speel- en ontmoetingsplekken. Het landschapsplan werd gemaakt door Atelier Loos van Vliet. De drie betrokken architecten-bureaus Heren 5 Architecten, Bedaux de Brouwer en Dittmar Architecten, hebben ieder een eigen vertaling gemaakt van het Engelse Tudorconcept.

 

 

Reageer op dit artikel