nieuws

De beste kritieken

Architectuur

Donderdagavond 20 maart reiken de jury’s van de Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek en de Simon Mari Pruys-prijs voor designkritiek de hoofdprijzen uit in De Balie in Amsterdam. De prijzen worden uitgereikt aan de auteurs van de meest voorbeeldige kritieken die tussen 1 oktober 2011 en 6 december 2013 gepubliceerd zijn. Maar liefst 159 teksten zijn door de auteurs zelf of door anderen ingezonden.

De beste kritieken

Designplatform Rotterdam en Archined organiseren deze eerste editie van de kritiekprijzen onder de vlag van het Pruys-Bekaertprogramma. Doel van het programma is het stimuleren van ontwerpschrijfkunst én design- en architectuurkritiek in de Lage Landen om de (geschreven) dialoog tussen ontwerper, criticus en ‘het grote publiek’ te entameren.

Simon Mari Pruysprijs designkritiek

De jury van de Simon Mari Pruysprijs maakt de winnaar van de beste designkritiek bekend. Juryleden zijn Frederike Huygen (journalist, voorzitter Stichting Designgeschiedenis), Dingeman Kuilman, (voormalig directeur van Premsela, voorzitter van de Sikkens Foundation en docent aan de AOG School of Management), Louise Schouwenberg, (schrijver, Head of Contextual design, Design Academy) en Daniel van der Velden (ontwerper, researcher Metahaven, docent Yale University en Sandberg Instituut).

Geert Bekaertprijs architectuurkritiek

De prijs voor de beste architectuurkritiek wordt uitgereikt door de juryleden van de Geert Bekaertprijs. Deze bestaat uit Marieke Berkers (onafhankelijk onderzoeker, redacteur Blauwe Kamer), Christophe Van Gerrewey (criticus, schrijver, en wetenschappelijk onderzoeker aan de vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent. De titel van zijn promotie-onderzoek is: ‘Architectural criticism 1950 – 2000. Theories and history of architecture via The Collected Writings of Geert Bekaert’), Arjen Oosterman (hoofdredacteur Volume, gastdocent aan Academie van Bouwkunst Amsterdam), Eireen Schreurs (criticus, partner bij suboffice architecten Rotterdam, docent faculteit Architectuur TU-Delft) en Ed Taverne (emeritus hoogleraar architectuurgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen).

Sponsoren en mede-organisatoren Nanne de Ru van Powerhouse Company, Hella Jongerius, blogger/coördinator webredactie Marit Overbeek en Dots Magazine spelen ook een rol in het programma.
De prijzen worden uitgereikt in de Salon in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. De zaal opent om 19 uur, het programma start om 19:30 uur. Er is een eenvoudig lopend buffet.

Meld je aan via mail@ontwerpschrijfkunst.org

Reageer op dit artikel