nieuws

Toegankelijkheid van gebouwen: urgent thema voor ontwerpers

Architectuur

Wie de democratie een warm hart toedraagt, zal zich zonder twijfel kunnen vinden in de stelling dat openbare ruimtes toegankelijk moeten zijn voor iedereen. In de praktijk echter, blijken mensen met beperkingen nogal eens buiten de boot te vallen.

Toegankelijkheid van gebouwen: urgent thema voor ontwerpers

Maar zoals auteur Berry den Brinker in de eerste editie van 2014 van de Architect overtuigend aantoont, is visuele toegankelijkheid van gebouwen iets wat elke gebruiker aangaat. Ondertussen is er een spanningsveld tussen de toenemende invloed van belangengroeperingen die toegankelijkheid afdwingen, en veranderingen in de wet- en regelgeving die toegankelijkheid van de gebouwde omgeving links laten liggen.

Visuele toegankelijkheid

Voor ontwerpers valt er een wereld te winnen. Een mooi interieur met optimale toegankelijkheid zou het streven moeten zijn van elke ontwerper. Daarnaast groeit in de zorg de vraag om aantrekkelijke interieurs die gastvrij zijn voor minder validen. Het artikel over visuele toegankelijkheid van gebouwen biedt handvatten en aanknopingspunten om deze opgave succesvol te integreren in de ontwerppraktijk. Dat dit niet zo eenvoudig is, als het klinkt, blijkt uit de gefotografeerde interieurs in het artikel, waarin gerespecteerde architectenbureaus de plank flink misslaan.

Lees het artikel ‘Visuele toegankelijkheid’ op pagina 106 van Berry den Brinker in het februarinummer van de Architect

Reageer op dit artikel