nieuws

SVP ontwerpt Campus Plaza in Wageningen

Architectuur

Op de Campus van Universiteit Wageningen verrijst de komende jaren een complex van 400 studentenwoningen, commerciële functies en een kinderdagverblijf. SVP Architectuur en Stedenbouw heeft samen met opdrachtgevers Ten Brinke Slot Projectontwikkeling en Plegt-Vos Bouwgroep het plan gemaakt. De exploitatie van het complex komt in handen van DUWO.

SVP ontwerpt Campus Plaza in Wageningen

Het plan Campus Plaza van SVP vormt de poort tot de levendige Campus van de Wageningen UR die niet alleen overdag wordt gebruikt door studenten en medewerkers maar ook ’s avonds. Campus Plaza vormt de verbinding tussen de stad en de universiteit en tussen de innovaties van Wageningen UR en het dagelijks leven.

Het nieuw geplande plein met commerciële functies in de plint ligt aan de drukke fietsverbinding van de binnenstad naar de universiteit. Het plein krijgt een verhard karakter als tegenhanger van de parkachtige Campuszone. Op het plein worden duurzame thema’s gevisualiseerd waarbij studenten en plaatselijke ondernemers betrokken worden.

Binnenterrein

Het binnenterrein van het bouwblok wordt ingericht als gemeenschappelijk gebied voor de bewoners en heeft een groen karakter, doordat de auto’s en fietsen half verdiept onder de bouwblokken zijn geplaatst. Er wordt een glooiend landschap aangelegd met de grond die vrijkomt door het uitgraven en openbreken van de parkeerkelder. Er is ruimte voor ontspanning, maar ook voor proeftuinen waar eigen ‘groene’ experimenten kunnen worden uitgevoerd: ‘Learning by doing’. Naast de proeftuinen op het maaiveld zijn er ook proeftuinen op de gevel: op verschillende afgekaderde plaatsen is ruimte om nieuwe uitvindingen te testen, zoals bijvoorbeeld nieuwe typen gevelbekleding en zonreguleringssystemen.

In het complex kan op verschillende manieren worden gewoond, zelfstandig of in een groep. De groepswoningen hebben een gemeenschappelijke woonkeuken met buitenruimte. Alle eenheden beschikken over eigen sanitaire voorzieningen, ook de groepswoningen. Door de efficiënte structuur van het gebouw zijn de bouwkosten laag en is er ook budget voor een kwalitatief goede en duurzame schil en een mooie inrichting van de buitenruimte.

Bij de plannen voor Campus Plaza speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Een EPL van 7,5 en een gemiddelde GPR score van 8,0 vormen het uitgangspunt. Daarnaast is veel aandacht besteed aan sociale duurzaamheid, wordt ruimte geboden aan lokaal ondernemerschap en biedt het complex ruimte voor innovatie en onderzoek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels