nieuws

Oud directeur Kraaijvanger, Chris Knol overleden

Architectuur

Oud directeur Chris Knol (1926) van architectenbureau Kraaijvanger is overleden. Hij is sinds 1956 meer dan dertig jaar als architect betrokken geweest bij het Rotterdamse bureau, hiervan maakte hij 21 jaar lang, van 1966 tot 1987, deel uit van de directie.

Oud directeur Kraaijvanger, Chris Knol overleden

 

 

 

Eén van Knols eerste werken vormt een hoogte punt in zijn oeuvre: Citykerk Het Steiger Sint Dominicus in Rotterdam (1960). De kerk is in 2013 benoemd tot Rijksmonument toen de Rijksdienst voor het Cultureel Ergoed 90 waardevolle en kenmerkende bouwwerken uit de wederopbouwperiode 1959-1965 selecteerde als wederopbouwmonument.

Sint Franciscusgasthuis

Bijzonder aan het profiel van het bureau is de afwezigheid van typologische specialisatie. Een uitzondering vormt echter het werk in de gezondheidssector dat Knol nieuw leven inblaast. Hij ontwerpt onder andere het Sint Antoniusziekenhuis in Leidschendam (1972) en het Sint Franciscusgasthuis in Rotterdam (1975).

Hoofdkantoor Aegon

Ondanks het inzakken van de economische groei in de jaren tachtig en negentig, lukt het bureau om de overeind te blijven. Knol realiseert in deze tijd het kantorencomplex Mariahoeve in Den Haag met het hoofdkantoor van verzekeringsbedrijf Aegon en verhuurbare kantoren (1986).

Eén jaar na de oplevering van Aegon treedt Chris Knol in 1987 terug uit de directie. Twee jaar later wordt hij voor vier jaar benoemd tot voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Met zijn vertrek verloor het bureau een betrokken directielid, een getalenteerd architect en een geïnteresseerde werkgever.

Reageer op dit artikel