nieuws

Maas: “Markthal is ode aan wederopbouwarchitectuur”

Architectuur

“Je zou de Markthal kunnen zien als een ode aan de wederopbouwarchitectuur”, zegt Winy Maas van MRDV vandaag in Cobouw. “Het is een soort goeie nieuwe Maaskant, een architect die wij zeer bewonderen, wat betreft de schaal, stoerheid, urbaniteit en het durven toepassen van herhaling.”

Maas: “Markthal is ode aan wederopbouwarchitectuur”

De ontwerpopgave aan de Binnenrotte stelde de combinatie van MVRDV en ontwikkelaar Provast voor verschillende uitdagingen. Winy Maas zegt in Cobouw: “Hier konden we laten zien dat een icoon technisch en architectonisch innovatief kan zijn. In dit geval: door met woningen een markthal te maken.” Bijzonder voor Rotterdam is dat verdichting eens niet gebeurt met hoge torens op een kluitje. Maas: “Verdichting hoeft niet claustrofobisch te zijn.”

Prachtige paradox

Al was niet elke wens haalbaar, MVRDV is toch laaiend enthousiast over de “ruwe steen in de Rotterdamse vijver”. “In de eerste plaats omdat het tijd werd voor een Rotterdams project, ik had hier alleen nog maar een dakkapel gebouwd”, grapt Maas. “Met de markthal maken we stad, maar als je erin staat, ervaar je vooral ruimte. Dat is de kunst: er tegelijk zijn en niet zijn. Een prachtige paradox.”

Lees het hele interview vandaag in Cobouw.

Reageer op dit artikel