nieuws

Kopfkino: Herman Hertzberger met Joeri Pruys

Architectuur

Op 19 februari is Filmtheater Kriterion gastheer van de 25ste editie van Kopfkino, waar gesprekken met bijzondere gasten worden ondersteund door filmfragmenten. Ditmaal is het de beurt aan filmmaker Joeri Pruys en Herman Hertzberger. Na hun dialoog vindt er een vertoning plaats van Hertzberger’s keuzefilm, de televisiedocumentaire MARKANT: Aldo van Eyck (1978).

Kopfkino: Herman Hertzberger met Joeri Pruys

 

Herman Hertzberger behoeft geen verdere uitleg. Joeri Pruys uit 1977 schrijft, regisseert en produceert fictiefilms en experimentele werken. Hij is één van de producers van de aankomende bioscoopfilm Rotterdam, I Love You. Ook maakt hij momenteel een documentaire, getiteld Final Cut, over zijn vader – Simon Mari Pruys (1927-1980), een toonaangevend criticus van vormgeving en architectuur in Nederland. Naast zijn werkzaamheden als filmmaker schrijft Pruys ook over films, onder andere voor Cineville.nl, en geeft hij les als filmdocent. 

Thema: wat is architectuur meer dan decorum?

Willem Frederik Hermans werd halverwege de jaren ’70 voor het televisieprogramma Beeldspraak geïnterviewd door design- en architectuurcriticus Simon Mari Pruys. Daarin kwam onder andere diens voorliefde voor het technisch vernuft van oude schrijfmachines ter sprake. Daarmee leek hij zich aangetrokken te voelen tot het functionalisme. Herman Hertzberger is, daarentegen, van oordeel dat ontwerpers moeten oppassen dat zij zich niet verliezen in het nastreven van uitsluitend esthetica, omdat het gebouw of het gebruiksvoorwerp daarmee anders gedegradeerd wordt tot een opgesmukt omhulsel: een decorum. Van de andere kant kraakt Hertzberger harde noten over het functionalisme. Hoe verhouden de gezichtspunten van Hermans en Herman Hertzberger zich dan tot elkaar? Analoog aan zijn ontwerpwerk neemt Hertzberger steeds meer de vrijheid om ook zijn persoonlijke façade te laten zakken. Het publiek krijgt op 19 februari een unieke kans om kennis te maken met zijn gedachtesprongen en zijn vermogen om te bepalen tot wáár het ontwerpproces volgens hem zou moeten gaan gaan.

Kopfkino is afgeleid van Zomergasten, maar dan in miniformaat. Een gast wordt geïnterviewd en korte stukjes film benadrukken zijn of haar betoog. De avond wordt afgesloten met een door de gast uitgekozen speelfilm of documentaire.  Deze Kopfkino is onderdeel van het Pruys-Bekaertprogramma, ontwikkeld door ArchiNed en Designplatform Rotterdam met steun van het Fonds voor de Creatieve Industrie.

Doel van het Pruys-Bekaertprogramma is het stimuleren van ontwerpschrijfkunst én design- en architectuurkritiek in de Lage Landen om de (geschreven) dialoog tussen ontwerper, criticus en ‘het grote publiek’ te stimuleren. Het project is ontwikkeld rondom de Simon Mari Pruys Prijs voor designkritiek en de Geert Bekaertprijs voor architectuurkritiek die om de twee jaar uitgereikt zullen worden.

Kopfkino: Herman Hertzberger met Joeri Pruys

Gesprek en filmvertoning | woensdag 19 februari | inloop: 19:00 uur | start gesprek: 19:30 uur | start hoofdfilm: 21:00 uur | €9,50 en Cineville-vriendelijk

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel