nieuws

Entreepaviljoen Nationaal Museum in Praag

Architectuur

De Barcelonese architect Josep Lluís Mateo ontwierp voor het Nationaal Museum in Praag een nieuw entreepaviljoen. De architect ontwierp een ruimte die wordt bepaald door de spanning tussen dak en wanden, evenals de weerspiegeling van het licht.

Entreepaviljoen Nationaal Museum in Praag

 

 

Om het gebouw te betreden, moet men eerst een zware houten poort door. Het bouwwerk van Mateo ligt achter deze poort en wordt er tevens door door beschermd, als een breekbare doos die uiterst voorzichtig behandeld moet worden.

 Mateo _ entreepaviljoen Praag

De nieuwe tegelvloer van Mateo geeft het licht hellende terrein dat ooit een tuin is geweest, een complexe geometrie. Aan de kant die het dichts bij de entree ligt, is een verwijzing naar de geschiedenis van de stad in het ontwerp verwerkt. Tegelijkertijd ontststaat een slim samenspel tussen het interieur en de omliggende stedelijke omgeving.

 Mateo _ entreepaviljoen Praag

De Spaanse architect heeft het gewelf dat de archeologische resten in de kelder beschermt, bekleed met een kleinere versie van de kasseien waarmee veel straten en pleinen in de stad zijn bedekt. Als een kostbaar omhulsel, een verfijnde sluier en kleine kasseien; dit alles doet denken aan de edelstenen die in juwelen worden verwerkt. 

Filmpje entreepaviljoen Mateo

Het volledige artikel geschreven door Antoni Ribas is te lezen in het februarinummer van de Architect

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels