nieuws

Energietransitie werk voor architecten

Architectuur

De energietransitie bezorgt architecten een belangrijke nieuwe rol. Zij zijn hard nodig om de oplossingen aantrekkelijk te maken, klinkt onder de wegbereiders van energieneutrale bouw.

Energietransitie werk voor architecten

Financiële argumenten winnen aan overtuigingskracht, maar zijn niet toereikend, is de overtuiging. Om de markt vaart te laten krijgen, moeten te ontwikkelen concepten niet alleen om financiële redenen (een lagere energierekening) interessant zijn, maar ook om de woonkwaliteit. Daarbij draait het om zaken als comfort en uitstraling. Onno Dwars van Volker Wessels Vastgoed formuleert dit als volgt: “We hebben concepten nodig om de aanpak betaalbaar te maken en we hebben ontwerpen nodig om ze begeerlijk te maken.”

Uitdagingen voor architecten liggen op het gebied van ontwerp, proces én uitvoering, ziet architect Reimar von Meding van bureau KAW. Voor projecten in het kader van de Stroomversnelling dreigt in zijn ogen nog een te eenzijdig technische benadering. Ontwerpen moet volgens hem nadrukkelijker een “integraal” onderdeel worden van de productontwikkeling.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel