nieuws

Wijk met KLM-huisjes in Delft

Architectuur

Drie architecten uit Delft willen binnen vijf jaar een wijk realiseren met woningen, gebaseerd op de Delfts blauwe huisjes van de KLM, meldt het AD. Bedenkers René van Eijkelenburg, Hans van Engelen en Bart van der Pot denken naar eigen zeggen na met voormalig rijksbouwmeester Frits van Dongen over dit plan.

Wijk met KLM-huisjes in Delft

Schetsen of maquettes zijn er niet, omdat de architect die het wijkje met dertig tot veertig woningen ooit zal ontwerpen, de vrije hand moet krijgen. Mark Zegeling, auteur van het boek Sterke verhalen – voor bij de borrel, over de geschiedenis van de 95 Delfts blauwe huisjes die in opdracht van de KLM zijn gemaakt, selecteerde veertig van de 95 huisjes die van relatiegeschenk in een woning moeten veranderen. Zegeling zit met de architecten en Frits van Dongen in een denktank om dit plan van de grond te krijgen, vertelt hij aan het AD.

Eén ding staat voorop: het mag geen kitsch worden. “Dit kan een enorme toeristische trekpleister worden voor Delft,” zegt Zegeling, die de nieuwbouwpanden straks van verhalen moet voorzien. De architecten zien hun kans schoon door het ondergronds maken van de spoorlijn in Delft, waardoor wordt een enorm gebied ontwikkeld in het hartje van de stad.

 Lees meer bij het AD

Reageer op dit artikel