nieuws

Video van de Week: Alley of Light

Architectuur

Iedere week selecteert de redactie van de Architect de Video van de Week. Dat is een kort filmpje dat een connectie heeft met het werkveld van de architect. Video’s van de Week vallen op, omdat ze informatief, inspirerend, mooi gemaakt of soms gewoon entertainment zijn. Deze week: Amsterdam Light Festival 2014-2015: Alley of Light.

Video van de Week: Alley of Light
Alley of Light – Amsterdam Light Festival 2014-2015 Serge Schoemaker Architects Photography: Raoul Kramer

 

 

 

De meest sprankelende straat van Amsterdam gedurende deze donkere wintermaanden is zonder twijfel de Alley of Light op het Jonas Daniël Meijerplein. Serge Schoemakers en Digiluce hebben voor het Amsterdam Light Festival een twaalf meter lange steeg gerealiseerd, die wordt omgeven door een driedimensionale matrix van 2000 handgemaakte lampjes. De lichtinstallatie bestaat uit 320 verticale lijnen met elk zes Led-lampjes, die zijn opgehangen in een zwarte stalen kooiconstructie. De installatie meet tien bij twaalf meter en is gesitueerd op het bestaande platform van het Jonas Daniël Meijerplein.

Bezoekers beklimmen eerst een paar treden alvorens ze de sprankelende steeg kunnen betreden. Het ruimtelijke gevoel en de atmosfeer in de passage veranderen voortdurend dankzij de geprogrammeerde lichtconfiguraties. De lichtpunten van de matrix veranderen continu van intensiteit. De bewegingen van licht binnen de installatie genereren een unieke ruimtelijke ervaring: wanneer alle lampjes branden, lijkt de steeg besloten en intiem; zo gauw het licht dimt, wordt de ruimte vloeibaar en beginnen de grenzen van de steeg te vervagen.

Alle of Light_filmbeeld
Klik op de afbeelding om de film te starten

De individuele lampjes zijn ontworpen als abstracte verticale lijnen. Elke handgemaakte lamp bestaat uit twee Led’s, omsloten door een acrylaat buisje. De buisjes zijn omwikkeld met wit paper en waterdicht afgewerkt middels krimpkous. Naast de bijna 2000 lampjes, omvat de installatie 1,5 kilometer aan elektrakabel.

Tijdens het Amsterdam Light Festival is de Alley of Light te bewonderen op het Jonas Daniël Meijerplein, dat ligt tussen het Joods Historisch Museum en de Portugees-Israëlietische Synagoge uit 1675. Tot en met 4 januari 2015 is het dagelijks geopend van 5 tot 10 uur ‘s avonds.

Aan dit projecten werkten mee:

Techniek: Luuk van Laake
Productieteam: Alexander Beeloo, Gonçalo Moreira, Roxana Vakil Mozafari
Productie electronica: Marcel van den Heuvel, Tom Engelbert, Ivo Raijmakers, Teun Voets, Hidde de Wit
Constructie-advies: Jaap Aalberts
Fotografie: Raoul Kramer
Documentaire (video): 5GradenOost
Muziek op locatie: Machinefabriek/Rutger Zuydervelt
Sponsors: HellermannTyton, Aukes Theatertechniek, Drahtwerk St.Ingbert
Dank aan: Lara Captan, Marco Eggens, Kiki van der Hart, Mark van Hooff, Rian Knop, Chantal van der Kroft, Daniela Oliviera, Maurijn Rouwet, Siba Sahabi, Martina Salvi, Astrid Sanders, Oscar Sanders, Hugo Schoemaker, Jeanne Tan, Lars van Vianen, René Vlemmix, Andy Yu, Stefanie Zweifel

Reageer op dit artikel