nieuws

Studio Aa ontwerpt basisschool en kerk

Architectuur

Ard Hoksbergen veranderde de onlangs de naam van zijn bureau in Studio Aa. Deze naamsverandering gaat gepaard met enkele mooie ontwikkelingen. Onlangs won het bureau in samenwerking met Studioninedots de selectie voor de nieuwbouw van basisschool Veerkracht in Slotermeer. Tegelijkertijd is het bureau bezig met de verbouwing van de Rehobothkerk in Utrecht.

Twee jaar geleden begon Ard Hoksbergen voor zichzelf, nadat hij eerder bij verschillende toonaangevende architectenbureaus had gewerkt. Onder zijn eigen naam ontwikkelde hij in de loop van de tijd enkele mooie projecten, waaronder ook de scheersalon Barber die genomineerd werd voor de ARC13 Interieurprijs.

Ondertussen zijn er vier mensen bij het bureau gekomen en bestond de behoefte aan een naam die het hele team representeert en open staat voor toekomstige ontwikkelingen. Dit resulteerde in de naamsverandering naar Studio Aa. “Een naam die voor meerdere dingen, zoals Ard, Amsterdam en architectenbureau, kan staan en ook internationaal sterk is,” vertelt Ard Hoksbergen.

Basisschool Veerkracht
Studio Aa ging voor de selectie voor het ontwerp van basisschool Veerkracht in Slotermeer een samenwerking aan met Studioninedots, de oude werkgever van Hoksbergen. Zij hebben veel ervaring met scholenbouw en treden in dit project op als een mentor. Dit is een steunpilaar voor het jonge bureau, waarvoor dit het eerste grote project is.

  

Het ontwerp van Studio Aa sluit op een mooie manier aan bij de optimistische subtiliteiten van de wederopbouwwijk, waarin het project is gelegen. Tegelijkertijd zit het ontwerp programmatisch sterk in elkaar, doordat het schoolplein aan de oostkant wordt aangelegd. Dit resulteert in een prettig buurtplein en voorkomt tegelijkertijd de opwarming van het gebouw.

Rehobothkerk Utrecht
Op uitnodiging van de kerkgemeenschap deed Studio Aa ook mee aan de selectie voor de verbouwing van de Rehobothkerk in Utrecht. Deze kerk uit de wederopbouw streeft naar een herkenbare uitstraling als kerk in de omgeving, omdat het gebouw nu een vrij onbestemd karakter heeft. Tevens wil de kerkgemeenschap de bijzondere kloostertuin openstellen voor bewoners uit de omgeving om zo meer betrokkenheid met de buurt te realiseren.

Het ontwerp van Studio Aa verplaatst de entree van de kerk, zodat een zichtlijn met de tuin ontstaat. Ook maken zij de gesloten tuinmuur een stukje open en plaatsen een houten muur. Deze twee ingrepen maken de kloostertuin een klein beetje zichtbaar, zodat mensen als ze een tweede keer voorbij lopen de tuin ontdekken. Daarnaast voegt het ontwerp een toren toe aan het gebouw, die de herkenbaarheid van de kerk bevordert. “Want ik ben van mening dat op elke kerk een toren hoort,”eindigt Hoksbergen.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels