nieuws

SelgasCano ontwerpt Serpentine Pavilion Londen

Architectuur

Het Spaanse bureau SelgasCano is uitgekozen om het vijftiende paviljoen voor de Serpentine Galleries ontwerpen. José Selgas en Lucía Cano mogen in de zomer van 2015 een tijdelijk en inspirerend bouwwerk neerzetten in de Kensington Gardens in Londen. Een eervolle opdracht, want het paviljoen staat in de top tien van meest bezochte architectuur en design exposities ter wereld.

SelgasCano ontwerpt Serpentine Pavilion Londen

 

Sinds 2000 nodigt de Serpentine Gallery in Londen ieder jaar een architect, die nog geen project in het Verenigd Koninkrijk heeft opgeleverd, uit om een tijdelijk paviljoen te ontwerpen. Dit Serpentine Pavilion is uitgegroeid tot een locatie voor architectonische experimenten van internationale allure. Het paviljoen in de tuinen van de Kensington Gardens is daarmee een mijlpaal voor de stad Londen. De Serpentine Gallery heeft het Spaanse bureau SegasCano gevraagd een ontwerp te maken voor de jubileumeditie van 2015.

SelgasCano
José Selgas en Lucía Cano richtten in 1998 het bureau SelgasCano op. Binnen Spanje hebben zij al veel gebouwen opgeleverd. Momenteel werken zij aan verschillende projecten over de hele wereld, waaronder het Pip House in Los Angeles, de renovatie van Texas Square in Oranjestad en La Canaria House in Los Angeles.

 
Portrait courtesy of the architects 

Met de opdracht voor het ontwerp van het Serpentine Pavilion treden Selgas en Cano nu in de voetsporen van beroemde architecten. Onder andere Herzog de Meuron met Ai Weiwei (2012), Peter Zumthor (2011), Frank Gehry (2008), Rem Koolhaas en Cecil Balmond met Arup (2006), Oscar Niemeyer (2003) en Zaha Hadid (2000) ontwierpen al eerder het paviljoen.

Het ontwerp van het paviljoen dient een flexibele, multifunctionele sociale ruimte inclusief een café te huisvesten, dat gedurende de hele zomer geopend is. SalgasCano ziet dit als een unieke kans om in de Royal Garden in het centrum van Londen te werken: “Garden and London (which best defines London?) will be the elements to show and develop in the Pavilion.” Waar dit precies toe zal leiden zal in februari 2015 bekend worden gemaakt.

 
Amidst the Air, Installation at 13th Venice Bienale, Italy 2012 Image © Hisao Suzuki 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel