nieuws

Nominaties Nederlandse Bouwprijs

Architectuur

De Luchtsingel Rotterdam van ZUS is genomineerd in de categorie civiele kunstwerken van de Nederlandse Bouwprijs. In de categorie Gebouwen zijn Villa Kogelhof van Architectenbureau Paul de Ruiter, de uitbreiding van museum Mauritshuis te Den Haag door Hans van Heeswijk en Rotterdam Centraal Station door Team CS genomineerd.

Nominaties Nederlandse Bouwprijs

De jury looft het spectaculaire ontwerp van Villa Kogelhof waarin “minimalisme bijna leidt tot overdaad” en roemt de intelligente uitbreiding van het Mauritshuis aan de Hofvijver door Hans van Heeswijk Architecten. De transformatie van Rotterdam CS (genomineerd is Benthem Crouwel namens Team CS) heeft het sombere gebouw met ‘enge tunneltjes’ veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw.

Villa Kogelhof door Paul de Ruiter, foto Jeroen Musch.

Kwaliteit bevorderen

De Nederlandse Bouwprijs bestaat sinds 1991. Om de twee jaar vindt de uitreiking plaats met als doel de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de Nederlandse bouw te bevorderen. Dit jaar kwamen 128 inzendingen binnen. Op 9 februari tijdens de Week van de Bouw worden de prijswinnaars bekend gemaakt.

Bruggen

De genomineerden in de categorie civiele kunstwerken zijn de Rampspolbrug op de grens van Overijssel en Flevoland (Van Hattum en Blankevoort), stadsbrug De Oversteek (gemeente Nijmegen en combinatie Stadsbrug) en katalysator van stadsontwikkeling Luchtsingel (Zones Urbaines Sensibles).

In de categorie bouwmaterialen en –systemen zijn kanshebbers de renovatiemethode Built4U (van Zehnder en J.E StorkAir), de kabelnetgevels van de nieuwe Rotterdamse Markthal (bureau/productiebedrijf Octatube) en de zelfreinigende berm Rona van Dura Vermeer en de Altena Groep.

De genomineerden voor de aanmoedigingsprijs zijn de bevlogen architect Marc Koehler (foto boven) en 5-D specialist Bas van Loenen van bouwer Van Hattum en Blankevoort. De jury van de Nederlandse Bouwprijs staat onder voorzitterschap van professor Anke van Hal.

Reageer op dit artikel