nieuws

Nieuw Art & Design Museum bij Atomium

Architectuur

In Brussel start een nieuw museum voor kunst en design in een deel van het Trade Mart Brussels-gebouw in december 2015, vlakbij het Atomium. Dit wordt mogelijk door de aankoop van de privé-collectie van het Brusselse Plasticarium. In december 2015 zal het Plasticarium-Art & Design Atomium Museum zijn deuren open met tentoonstellingen over kunst en design uit de 20ste en 21ste eeuw.

Nieuw Art & Design Museum bij Atomium

Het idee voor het Plasticarium, Art & Design Atomium Museum ontstond uit een ontmoeting tussen het bestuur van het Atomium in Brussel en de eigenaar van het Plasticarium, die zijn collectie graag wilde integreren in een Brussels museaal project. Deze Philippe Decelle bouwde een collectie op van duizenden plastic designobjecten van over de hele wereld: van 1960, toen de eerste volledig uit kunststof vervaardigde meubelen ontstonden, tot 1973, de uitbraak van de oliecrisis. Ook de ‘post pop’-periode van 1987 tot 2000 is hierin opgenomen.

Bij wijze van sneak preview is de tentoonstelling ‘Orange Dreams. Plastiek is magnifiek‘ nu in het Atomium te bekijken. Hierin zijn alledaagse gebruiksvoorwerpen gecombineerd met plastic kunstvoorwerpen in zes installaties. Deze ‘oranje dromen’ tonen volgens het persbericht “een persoonlijke, poëtische blik op de consumptiemaatschappij van de jaren zestig en zeventig”.

Toerisme stimuleren

Om de doorontwikkeling van het Atomium als toeristenattractie te stimuleren, investeren de Raad van Bestuur en het managementteam in het Plasticarium- Art Design Atomium Museum. Hiermee willen zij de ontwikkeling van het culturele aanbod aanpassen aan de smaak en belangstelling van de stedentriptoerist, één van de belangrijkste groeisectoren van het Brussels toerisme. Ook wil dit project bijdragen aan het verhogen van de aantrekkelijkheid van de Heizel- vlakte. Tenslotte moeten ook de Belgen zelf meer naar het Atomium komen.

Bureau-Boomerang door M. Calka uit de collectie van Philippe Decelle.

Het Art Design Atomium wordt opgevat als een uitbreiding van het Atomium en zijn afdeling Tentoonstellingen. Een extra locatie, de tiende bol als het ware. Het project is niet alleen een belangrijke stap in het bestaan van het gebouw en zijn ontwikkeling in de komende decennia, maar komt ook tegemoet aan de wens voor meer culturele infrastructuur in het noorden van Brussel. De samenwerkingen met Brusselse evenementen en festivals zoals Art Brussels, Europalia en Design September blijven behouden en worden nog versterkt.

Reageer op dit artikel