nieuws

Meest bekeken projecten 2014

Architectuur

Het meest bekeken project van 2014 is het gebouw van CONO Kaasmakers in de Beemsterpolder. Bastiaan Jongerius Architecten won met deze duurzame ‘kaastempel’ de ARC14 Architectuur Award. Onderstaand een overzicht van de projecten waarnaar de meeste bezoekers nieuwsgierig waren.

Meest bekeken projecten 2014

 

De Top 10 van meest bekeken projecten in 2014

Cono meest bekeken project 2014 

1. CONO Kaasmakers

Het ontwerp van Bastiaan Jongerius Architecten tracht net als de stolpboerderij, de bouwsteen van de Beemsterpolder om de synergie van het gebruik en de verbinding met het landschap, het ruimtelijk en geometrisch maatvoeren eigentijds tot stand te brengen. Het ontwerp en de duurzaamheidsgedachte komen samen in de colonnade: De taal van de renaissance en tegelijk de zonwering met het maximaal binnenhalen van daglicht en het landschap.

 Zecc 

2. Het Baksteenhuis van Zecc Architecten

Gevels van baksteen, beklinkerde terrassen en zelfs een dakbestrating: het Baksteenhuis van Zecc Architecten doet zijn naam eer aan. In een doodnormale woonwijk, realiseerde het bureau een opvallend ontwerp, dat traditionele en hedendaagse elementen combineert. Het sluit aan op zijn omgeving maar voegt er toch een nieuwe impuls aan toe. Een monolithische sculptuur aan de rand van het dorp. Een Nederlandse versie van Zumthor’s bekende meesterwerk in baksteen, het Kolumba in Keulen , maar dan vertaald naar een woonhuis.

 

3. Brandweerkazerne Bergen op Zoom

De brandweerkazerne van Bergen op Zoom, een ontwerp van Schaap en Sturm Architecten ligt daar waar vroeger de golven van de zee de stadswal raakten. De architectuur, geabstraheerde ‘aanrollende golven’ welke opnieuw aan de stad ‘likken’, geeft uitdrukking aan de dynamiek van het brandweerbedrijf én de historie van de locatie. Hiermee is het gebouw een icoon voor de stad en een landmark voor de nieuwe wijk ‘Scheldevesting’.

 GStar Raw

4. G-star RAW Headquarters

Rauw is het zeker, het nieuwe gebouw van de G-Star RAW Headquarters in Amsterdam. Volgens Rem Koolhaas is OMA nog nooit zo vulgair geweest. De zichtlocatie aan de ring is maximaal uitgebuit; het gebouw wordt hiermee onderdeel van G-Star’s branding. De creatieve kern van het modemerk presenteert zich achter een grote glazen etalage die verschillende vormen aan kan nemen. Op dit stukje ring wil je wel even in de file staan.

 Frame 

5. Frame Pop-up Store in Amsterdam

Hip en creatief Amsterdam verzamelde zich gisteren aan de Keizersgracht om als eerste een blik te kunnen werpen op de nieuwste hot-spot van de stad: de Frame Pop-up Conceptstore van i29 interior Architects. Met overburen als de high-quality supermarkt MARQT en met enkele deuren verder Episode, de plek voor hippe vintage kleding, belooft het een succes te worden. En dan is het assortiment van de winkel zelf nog buiten beschouwing gelaten.

  

6. Rabobank Parkstad Limburg

Dreessen Willemse Architecten ontwierp de vernieuwbouw van het hoofdkantoor Rabobank Parkstad Limburg te Heerlen, die eind februari 2014 in gebruik is genomen. Het bestaande gebouw, oorspronkelijk gebouwd voor de Nederlandsche Bank voor 15 medewerkers, is getransformeerd tot een open werkomgeving voor 180 werknemers. De bank is niet langer een ontoegankelijk gebouw met geheimen, maar een voor publiek transparant functionerend bedrijf. Het project sleepte een ARC14 Architectuur nominatie in de wacht.

Twin Micro Appartementen

7. Twin Micro Appartments

Op een kavel van postzegelformaat, ingeklemd tussen twee stegen in de Amsterdamse binnenstad heeft Kuub architecten twee gespiegelde luxe appartementen ontworpen waarin alle woonfuncties voor een tweepersoonshuishouden op een comfortabele wijze verweven zijn op een netto woonoppervlak van amper 45m2.

 FagelCats 

8. Woonzorgcomplex FagelCats in Amsterdam

Woonzorgcomplex FagelCats is gevestigd in een verwaarloosd 19e eeuws woonblok in Westerpark, Amsterdam. Buurtbewoners kunnen hier oud worden in hun eigen buurt. Het programma in dit ontwerp van Studio Huijgens bestaat uit levensloop-appartementen in sociale- en vrije sector huur, groepswoningen met 24-uurs zorg voor mensen met dementie, gemeenschappelijke ruimten en een binnentuin. De revitalisatie door deze nieuwbouw van een verwaarloosd 19e eeuws woonblok in Westerpark.

 Klarenstraat

9. Klusflat Klarenstraat Amsterdam

Een groep van 30 kopers transformeert een portiekflat tot gedifferentieerd woongebouw, samen met Vanschagen architecten. De architecten tekenden voor de ontwikkeling van de business case, het ontwerp, de planontwikkeling en de directievoering. Dit project, een van de genomineerden voor de ARC14 Architectuur Award, is niet alleen illustratief voor nieuwe vormen van ontwikkeling en de betekenis daarvan voor de rol van de ontwerper. Het werpt ook licht op de mogelijkheden van de naoorlogse voorraad, op nieuwe wijzen van stedelijke vernieuwing en op de groeiende waardering voor het erfgoed uit de wederopbouw.

 Rotterdam Centraal

10. Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal is een prettige, open en heldere openbaar vervoersterminal die tevens fungeert als ontmoetingsplek. Door de verwevenheid in het stedelijk netwerk verbindt het station de verschillende karakters van de stad en vormt zij het begin van de culturele as. Dit moderne en efficiënte gebouw biedt alle voorzieningen en comfort voor de reizigers van en naar de havenstad.

Reageer op dit artikel