nieuws

Glazen hotelsuite tegen jet-lags

Architectuur

Een volledig glazen suite met warmtewerend E-control glas. Dat is de nieuwste vondst in de strijd om de gunsten van de welvarende globetrotter.

 

 

 

 

Daglicht is goed tegen jet-lags. Wie na zijn vlucht uitrust in een lichttechnisch en klimatologisch geoptimaliseerde kas, komt sneller weer bij zijn positieven. Dat is de gedachte achter de Photon Space, een ruimte van 45 vierkante meter die zijn eerste toepassing moet vinden op de daken van hotels.

 

Het eerste exemplaar is gebouwd op verzoek van bioritmespecialist Russell Foster die wilde onderzoeken welk effect hij kon bereiken als hij de daglichtsituatie van proefpersonen volledig kon controleren. In de ruimte van 35 vierkante meter is zeventien dagen geleefd. Daarbij bleken jet-lags te verkorten van drie naar twee dagen.

  

Overigens ziet Foster kansen voor een veel breder toepassingsgebied. Namelijk voor iedereen met problemen met zijn dag- en nachtritme. Daarbij kun je denken aan schizofrenen – die in de aanloop van een aanval vaak ’s nachts gaan leven – maar ook gewoon voor pubers, die notoir moeilijk hun bed uit te krijgen zijn wegens een vertraagd bioritme.

De suite wordt uitgerust met een lichtcomputer waarop programma’s kunnen draaien, tegen jet-lags, maar ook voor bijvoorbeeld stressreductie. Je voert je data in en de computer berekent wanneer en hoe lang je het beste kunt slapen. Voor de nachtsituatie wordt het glas opaak (Saint Gobain Electrochromic, red.). Aangezien elk paneel individuel regelbaar is, kan de vermoiede reiziger er ook voor kiezen om nog wel even naar de sterren te staren.

  

De proefsuite – die tijdens de Design Week ook op straat heeft gestaan, in Londen, gaat binnenkort naar het Deense eiland Bornholm, waar wordt gebouwd aan het innovatieve hotel annex conferentiecentrum Green Solution House. Intussen probeert Photon Space een hotel in de buurt van Heathrow warm te laten lopen voor een nieuw exemplaar.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel