nieuws

Glaskunst op schoolgevel

Architectuur

Kunst als onderdeel van de gebouwde omgeving is een wens die niet zelden komt te vervallen onder druk van de financiën. Zo niet bij het nieuwe Onderwijspark Ezinge. Atelier Pro maakte kunst hier tot onderdeel van zijn opdracht, zodat in het bestek al te lezen stond dat er twee glazen kunstwerken op de gevels moesten komen, een van 18 bij 21 meter groot en een van 10 bij 21.

Glaskunst op schoolgevel

Atelier Pro beschouwt de kunstwerken als een samenbindend element in het gebouw dat vijf onderwijsinstellingen huisvest. De digitaal keramische prints op glas zijn ontworpen door Hil Driessen en Toon Van Deijne. De afbeelding lijkt op een geparachuteerde ster, die uiteenvalt in een gefragmenteerde stralenkrans. Het duo schilderde Rorschach-inktvlekken – omdat de scholen werken volgens de onderwijsfilosofie van Barend van Heusden – en tekende figuren met de Spirograph. Die tekeningen zijn gecombineerd en gefotografeerd via een zelfgebouwde kaleidoscoop, om nog andere bewerkingen te ondergaan. Het uiteindelijke beeld leidt tot een nieuw universum in twee uitvoeringen.

 

Op de vijf scholen worden veel culturele vakken gegeven. “Wij wilden daarom felle kleuren gebruiken”, vertelt Van Deijne. “Kleuren die die passen bij de expressie van kunstonderwijs. Kleuren die doen denken aan een vuurtoren. Tegelijk wilden we zorgen dat de kunst een integraal onderdeel werden van het geheel. Daarom hebben we in het atelier steeds de geanodiseerde gevelplaten in verschillende satijn-brons tinten ernaast gehad.”

  

De verschillende scholen zijn als huizen in een dorp in het Onderwijspark gesitueerd, met elk een eigenheid, terwijl ook het dorp als geheel voor iedereen herkenbaar is. Elke school heeft een eigen inrichting en eigen kleuren. Een fijnmazige structuur van pleintjes, straten, stegen en patio’s verbinden de scholen en overige functies. Het is een gebouw waar verschillende leeftijdsgroepen zich thuis kunnen voelen en waar ze niet de weg kwijt raken, dankzij de vanzelfsprekende schakeling van ruimten en de altijd aanwezige relatie met buiten: licht – lucht – uitzicht. Zoals bij een dorp.

 

Het Onderwijspark staat in een parkachtig landschap, met daaromheen vier totaal verschillende sferen: het spoor, de woonwijk Ezinge, het naastgelegen bedrijvenpark en het Drentse landschap. Aan elke zijde manifesteert het Onderwijspark zich anders: voornaam en herkenbaar aan het spoor, kleinschalig naast de woonwijk, robuust richting het bedrijvenpark en met een geleidelijke overgang naar het landschap. Het Onderwijspark past zo in de omgeving en verbindt de verschillende sferen met elkaar.

 

 Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel