nieuws

Atrium als tetrisspel

Architectuur

In de renovatie van een jarenzeventigkantoor op het Lucentterrein in Hilversum komen veel ruimtelijke vraagstukken bij elkaar. Studioninedots telde ze op en formuleerde een eenduidig antwoord: een atrium als een tetrisspel. Het ontwerp wordt in 2015 gerealiseerd.

Atrium als tetrisspel

Het Lucentterrein in Hilversum, dat herontwikkeld wordt tot woon-werkgebied met zowel nieuwbouw als bestaande bouw, heeft van oorsprong een industrieel karakter. Van de vijf bestaande kantoorgebouwen blijven er twee behouden. Eén wordt door studioninedots getransformeerd naar woningbouw met urban apartments. Het andere pand gaat fungeren als hoofdkantoor van woningcorporatie de Alliantie. Met het verenigen van de verschillende vestigingen naar deze locatie hoopt de opdrachtgever een efficiëntere en klantvriendelijkere bedrijfsvoering door te voeren.

Spectaculaire vide

Het ontwerp spitst zich voornamelijk toe op de centrale lobby. Door op strategische plekken de vloer en wandvullingen te verwijderen ontstaat een spectaculaire vide over vier verdiepingen die zich aftekent in de gevels. Dit atrium wordt niet alleen het levendige hart van het kantoor, maar laat hierdoor ook veel licht binnen, terwijl ruimtelijke relaties ontstaan tussen de verdiepingen met de verschillende afdelingen.

Om het onderlinge contact tussen de verschillende afdelingen te stimuleren, krijgen sociale ruimten een belangrijke plek. Restaurant, bibliotheek en pantry’s liggen in en rondom het atrium, waarbij specifieke functies – kasten, vitrines – in de omringende wanden zijn geïntegreerd. Tegelijk dragen de collectieve ruimtes, en de ontmoetingen die er plaats vinden, bij aan de nieuwe identiteit van het gebouw en de uitstraling van het bedrijf.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels