nieuws

Verplaatsen boom markeert bouwstart villawijk Naardereiland

Architectuur

De bouwstart van het Naardereiland wordt door gebiedsontwikkelaar Explorius ingeluid met het verplaatsen van een monumentale els. De boom verschuift circa 30 meter omdat op zijn plek een belangrijk kruispunt is ingetekend. Het behoud van de els kenmerkt het karakter van een Gooise wijk, een oase van rust met veel volgroeide bomen bij het Gooimeer.

Verplaatsen boom markeert bouwstart villawijk Naardereiland

Het parkachtige terrein krijgt straks brede lanen met volgroeide bomen. Daarachter schuilen de luxe Gooise villa’s, naar een ontwerp van EVE Architecten. Elke villa heeft straks een eigen ligplaats voor een boot en eventueel een privéstrandje aan het meer. ODIN Landschapsarchitecten maakte het landschappelijke ontwerp.

 Villawijk Naardereiland nabij Gooimeer_EVE Architecten_ODIN

Boomverplaatsing

De bijzondere els is circa 40 jaar oud en 16 meter hoog. Om de boom te verplaatsen graaft Advirens de boom los, zodat er een kluit van 7,5 x 7,5 x 1,5 (lxbxh) ontstaat. De kluit wordt van de ondergrond los gemaakt door er met een kraan een ketting onderdoor te trekken. Vervolgens worden er stalen platen onder de kluit getrokken. De platen worden met stalen balken gekoppeld tot een slee-constructie. Tussen de oude en de nieuwe standplaats wordt een sleuf gegraven van 8 meter breed en 1,5 meter diep. De boom wordt door hydraulische kranen, op de slee-constructie, door de sleuf naar de nieuwe standplaats gesleept.

De prachtige els wordt ingepast in de nieuwe groenstructuur van Naardereiland en gaat dan door het leven als eerste ‘nieuwe bewoner.’

Meer informatie: www.wonenopnaardereiland.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels