nieuws

Rijnbout betrokken bij centrum Waddinxveen

Architectuur

Het nieuwe centrum van Waddinxveen is, na twee jaar bouwen, gereed voor oplevering en opening. Het bestaat uit circa zestig winkels, 260 woningen en een parkeergarage met 1200 parkeerplaatsen. Rijnboutt ontwierp de openbare ruimte, de daktuinen en het interieur van de parkeergarage.

Rijnbout betrokken bij centrum Waddinxveen

In het centrum is het hoogteverschil opvallend. Dit verschil tussen dijk- en polderniveau is overbrugd door het parkeren op het maaiveld te situeren. Het nieuwe centrum, met een overwegend historische sfeer, ligt er bovenop. Hierdoor ontstaan op natuurlijke wijze twee niveaus. ‘Als je naar het centrum gaat, moet je dus altijd een verdieping overbruggen,’ zegt landschapsarchitect Richard Koek van Rijnboutt. ‘Daar hebben we ons ontwerp op gericht. Door de hoogteverschillen krijg je een bijzondere aansluiting op de omgeving. Aan de ene kant een sfeervol winkelgebied met pleintjes en straten, aan de andere kant sluiten de randen in schaal en sfeer aan bij karakteristieke elementen van Waddinxveen, zoals de Kanaaldijk en het Warnaarplantsoen met vijver en kinderboerderij.’

In de hoofdwinkelstraat (de Promenade), die een licht gebogen vorm heeft, worden winkelen, flaneren en verblijven met elkaar vervlochten. Dat gebeurt via een natuurstenen loper die verschillende plekken aan elkaar verbindt. Rijnboutt ontwierp ook de bruggen naar het centrum. Ze vormen de verbinding tussen de oude lijnen van Waddinxveen en het nieuwe centrumgebied.

Winkelpleinen

In het centrum liggen twee pleinen: het Gouweplein, een groter horeca-, markt- en evenementenplein, en Tussenzicht, een kleiner winkelplein. Tussen deze pleinen loopt de tweede winkelstraat, de Binnendoor. Deze winkelstraat en de hoofdwinkelstraat zijn op hun beurt weer aan elkaar verbonden door een hoge passage, de Doorsteek, waarmee de zogeheten “winkelacht” wordt volmaakt.

Aan de zuidkant ligt een groot plein dat wordt ingericht als ‘shared space’, De Oude Dreef. Koek: ‘Dit is een belangrijke toegang naar het centrum. Maar je kunt er ook even in het groen zitten, onder een aantal grote lindebomen. Door deze inrichting sluit het plein goed aan op de groene omgeving.’ De Oude Dreef en de bebouwing zijn bovendien zo ontworpen dat er ruimte is voor nieuwe gebouwen, in een eventuele volgende bouwfase.

Daktuinen

Voor bewoners zijn zonnige daktuinen aangelegd, op de daken van de winkels. ‘Het zijn collectieve buitenruimtes met een prettige sfeer,’ zegt Koek. Hij vergelijkt de tuinen met begijnhoven: besloten, groene plekken in een drukke omgeving. ‘Je vindt er speelvoorzieningen, maar kunt er ook rustig zitten. Hier hebben we verschillende materialen toegepast voor een afwisselend beeld.’ De rust in de daktuinen gaat samen met een uitbundige beplanting. Die is bewust gekozen.

Het stedebouwkundige plan voor het centrum, een opdracht van a.s.r. vastgoedontwikkeling, is afkomstig van Soeters Van Eldonk architecten. De woningen, winkels en horeca zijn een gezamenlijk ontwerp van Soeters Van Eldonk Architecten, 01-10 Architecten, rphs+ en Dittmar Architecten.

Reageer op dit artikel