nieuws

Prijs voor Beste Openbare Ruimte

Architectuur

Apeldoorn, Helmond en Rotterdam zijn de genomineerden voor de Falco Award Beste Openbare Ruimte. De jury beoordeelde de inzendingen aan de hand van de criteria ‘gebruik’, ‘ruimte’, ‘betrokkenheid’, ‘plek’ en ‘beweeglijkheid’.

Prijs voor  Beste Openbare Ruimte

 

 

 

 

Voor de prijs zijn de onderstaande drie finalisten geselecteerd:

– Catharina Amalia park, Apeldoorn door OKRA
Het park in Apeldoorn is ‘veroverd door groen’, volgens OKRA. De infrastructuur is gereduceerd en de beplanting gemaximaliseerd. Het resulteert in een groen stadspark dat een artificieel beeld oproep van een Veluws beekdal. Apeldoorn is niet alleen een stadspark rijker, de verbintenis is versterkt doordat een cruciale schakel in het bekensysteem zich op een prominente manier presenteert. Voor andere steden is de combinatie van de ondergrondse parkeergarage met een park en watersysteem een voorbeeld van hoe negatieve stedelijke ruimte omgevormd kan worden tot een betekenisvolle plek.

– Stationsomgeving, Helmond. Ontwerp: Gemeente Helmond (openbare ruimte), Movares (onderdoorgang, lv-brug, stationsgebouw, fietsenstalling).
De vernieuwde stationsomgeving is een landschappelijk vormgegeven stationsplein uitgevoerd in warme en duurzame materialen. Het is een plein dat twee stadsdelen met elkaar verbindt; een aantrekkelijke transferruimte voor reizigers en een prachtige, dynamische verblijfsplek in de stad. Het plein ontving recentelijk de ‘Brunel Award 2014’. Dit is een internationale prijs voor de beste spoorweg-gerelateerde projecten wereldwijd.

– Erasmus Universiteit, Rotterdam door Juurlink [+] Geluk Amsterdam en Jvantspijker
Dit ontwerp heeft het campusterrein veranderd van een door auto’s gedomineerde ruimte naar een voetgangersvriendelijke campus met een bruisend hart en nieuwe structurerende groene openbare ruimten met een unieke verblijfskwaliteit voor de stad. Het materiaalgebruik en de vormentaal sluiten prachtig aan bij de omgeving en laten bovendien een interessante mix zien van verblijfsruimte met vijverpartij, grootse trappen, bankjes, terrasfunctie en gebruiksruimte.

Prijsuitreiking

De genomineerden zullen zich op de eerste dag van het Landelijk Congres Openbare Ruimte, op 5 november in Almere, presenteren. Op dag 2 van het congres, op 10 december in Nijmegen, wordt de winnaar van de door vakblad Stedelijk Interieur georganiseerde award bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel