nieuws

Powerhouse en de Zwarte Hond winnen in Assen

Architectuur

De Zwarte Hond en Powerhouse Company, verenigd in Team A, zijn de winnaars van de Europese aanbesteding voor het nieuwe station van Assen. Het winnende ontwerp creëert volgens de jury, een markante en uitnodigende entree die het station zowel verbindt met de stad als met de regio.”

Powerhouse en de Zwarte Hond winnen in Assen

In het ontwerp van Team A is gekozen voor een ontwerp met drie horizontale lagen; een ondergrondse fietsenstalling, een stationshal die aansluit op de stad en een karakteristieke stationskap.

 

Door de fietsenstalling ondergronds te plaatsen kan alles op straatniveau een verbinding aangaan met de stad. De fietsenstalling biedt plaats aan 2600 fietsen en kan in de toekomst worden uitgebreid. Bovenop op de fietsenstalling aan de noordzijde zijn groene terrassen ontworpen waarmee het aansluit op zijn omgeving. In het nieuwe station wordt het middenperron verbreed. Dit perron zal worden bereikt via een nieuwe perrontunnel.

Powerhouse en De Zwarte Hond winnen aanbesteding stationsvernieuwing Assen
Het nieuwe Station Assen speelt een sleutelrol in een stedenbouwkundig plan dat nieuwe verbindingen legt in de stad. In het stationsgebied voorziet het ontwerp voor de FlorijnAs een verdiepte autotunnel waardoor voetgangers vanaf het station autovrij de stad in kunnen lopen. De ‘rode loper’ van Assen verbindt het centrum met het oosten van de stad. Aan de oost- en westzijde wordt een entree naar de sporen gerealiseerd.

Het station wordt overdekt door een driehoekige stationskap die de perrons van de treinen, de haltes van de bussen en het commerciële programma met elkaar verbindt. Het ontwerp van de karakteristieke kap brengt daglicht in de stationshal en op de perrons. In het ontwerp van Team A (De Zwarte Hond en Powerhouse Company) worden de bestaande perronkappen deels hergebruikt en geïntegreerd onder de nieuwe stationskap. Door de lichte glooiing van de houten kap wordt het groene dak zichtbaar. ook van bovenaf zichtbaar waardoor de groene rand zichtbaar wordt.

Powerhouse en De Zwarte Hond winnen aanbesteding stationsvernieuwing Assen 

Concreet bestaat de vernieuwing van het stationsgebied in Assen uit de bouw van een nieuw stationsgebouw met fietsenstalling, de bouw van een nieuwe perrontunnel, de vernieuwing van de Vredeveldsetunnel, de inrichting van een nieuw busstation, de aanleg van een autotunnel ten behoeve van het scheiden van verkeersstromen, de inrichting van een nieuw stationsgebied en de herinrichting van de openbare ruimte. De autotunnel wordt gebouwd in 2016, het station in 2017 en het stationsplein wordt opnieuw ingericht in 2018. In 2019 zal de herinrichting van het gehele stationsgebied voltooid zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels