nieuws

Office Winhov en BK Architecture transformeren gemeentemonument tot W Hotel

Architectuur

In hartje Amsterdam transformeren Office Winhov en BK Architecture het voormalige ‘Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf’ tot een vijfsterrenhotel met 172 kamers. Het gemeentemonument uit de jaren twintig met een robuuste metselwerkgevel, krijgt een glazen dakopbouw. Deze zal het publieke programma van W Hotel gaan huisvesten en biedt een panoramisch uitzicht over de stad.

Tekst: Marieke Giele

Joseph Crouwel (1885-1962) ontwierp van 1922 tot 1925 het Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf achter het Paleis op de Dam in Amsterdam. Het gebouw kent een zwaar betonnen skelet met in het midden twee lichthoven en metselwerkgevels. Oorspronkelijk waren deze gevels ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School, maar dit werd tijdens de bouw van het kantoor versoberd. Deze façades zijn daardoor gebouwd in de stijl van het internationale expressionisme, maar gedetailleerde bouwtekeningen ontbreken helaas.

Gemeentelijk monument
In 1927 opende de PTT het kantoorgebouw met de functie van geldkantoor en telefooncentrale als een uitbreiding op het naastgelegen hoofdpostkantoor. Na een grondige verbouwing zitten sinds 2000 op de begane grond een supermarkt gevestigd. Het gebouw heeft de status van gemeentelijk monument gekregen, vanwege “de bijzondere vormgeving die spreekt door middel van het volume en een subtiele detaillering en de ligging op een zeer beeldbepalende locatie”.


Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf 1928 (Foto: Beeldbank Amsterdam)

De architecten geven het monumentale pand een tweede leven, door het te transformeren tot het eerste W Hotel in Nederland. Office Winhov is verantwoordelijk voor de architectuur en BK Architecture voor de interieurarchitectuur. Uitgangspunt voor het ontwerp van de architecten is de krachtige plastiek van de metselwerkgevel. Het gebouw wordt zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Zo maken zij de openingen op de vierde verdieping, welke pas in een later stadium zijn gemaakt, weer dicht om de gesloten uitstraling van het monument te herstellen.

Omgekeerd hotel
Alle kamers en vergaderruimtes zijn door Office Winhov ondergebracht binnen het bestaande gebouw. Voor het publieke programma als de receptie en het restaurant is op de begane grond echter geen ruimte door de aanwezigheid van de supermarkt. De architecten hebben er daarom voor gekozen al deze functies in een nieuwe dakopbouw te situeren, van waar men rondom een prachtig uitzicht heeft over het dakenlandschap van de binnenstad van Amsterdam.


Zicht op W Hotel vanuit de N.Z. Voorburgwal (Beeld: office winhov)

De entreezone op de begane grond krijgt een nieuwe pui om zo een lichte ontvangsthal te creëren. Een portier zal hier de gasten ontvangen en met de lift direct omhoog leiden naar de receptie en lobby op het dak. Hier bevindt zich ook het restaurant en meerdere dakterrassen.

De glazen opbouw volgt de contouren van het gebouw, wat de monumentale structuur kracht bijzet. In het bronskleurige glas is een partiële metaalkleurige coating aangebracht om een materiaalkwaliteit aan de dakopbouw toe te voegen. In de binnengevels aan de lichthoven komt dit glas ook terug, waardoor een interactie tussen de verschillende zones in het gebouw ontstaat. Op deze manier zijn Office Winhov en BK Architecture erin geslaagd het monumentale gebouw terug te geven aan de stad.

Reageer op dit artikel