nieuws

Nationaal Militair Museum Soesterberg binnenkort open

Architectuur

Op 11 december 2014 zal Koning Willem-Alexander het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soesterberg officieel openen. Het museum is een samenvoeging van het voormalige Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg en het Legermuseum in Delft. Het consortium Heijmans PPP, bestaande uit Heijmans, Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, Kossmann.dejong en H+N+S Landschapsarchitecten ontwierpen integraal het gebouw, de gehele inrichting en het omringende landschap.

Nationaal Militair Museum Soesterberg binnenkort open

Het enorme museum, met een totaal tentoonstellingsoppervlak van 20.000 m², bestaat uit een ‘daglichtmuseum’ op de begane grond, met een chronologisch overzicht van circa duizend jaar militaire techniek.

 Impressie Soesterberg Impressie BMD/Felix Claus Dick van Wageningen

Op de verdieping heeft Kossman.dejong een ‘black box’ ontworpen met een thematische aanpak. Met een mix van media zijn hier zeven spannende, theatrale omgevingen gecreeerd en wordt ‘het verhaal van de krijgsmacht’ verteld. Verhalen over het belang van water voor onze verdediging, verhalen over heden, verleden en toekomst van de krijgsmacht en over de positie van de krijgsmacht in de Nederlandse samenleving komen aan de orde, maar ook vele persoonlijke verhalen en dilemma´s worden uitgelicht.

Reageer op dit artikel