nieuws

Gevaar voor modernistische architectuur

Architectuur

De middelbare school op Kinkplatz uit 1994 in Wenen, een van de belangrijkste educatieve gebouwen van Oostenrijk, werd vlak na het overlijden van de ontwerper, Helmut Richter bejubeld en in de pers overladen met lof. Ook over het oeuvre van de architect uit het late modernisme raakte men niet uitgesproken.

Gevaar voor modernistische architectuur

 

 

Nu nog geen zes maanden later, zijn er geruchten over plannen om een deel van de scholen te slopen. Dit alarmeert de internationale (architectuur)gemeenschap.

Een commissie, het Helmut Richter Comité, bestaande uit vooraanstaande internationale architecten, met daarin onder andere Zaha Hadid, Frank Gehry, Domonique Perrault en architecten uit de Oostenrijkse architectuur, maakt zich sterk ter voorkoming van de geplande ingrepen bij het gebouw.

Volgens hen heeft “de architectuur van Richter bewezen baanbrekend te zijn en heeft het een blijvend effect gehad in het werk van zijn studenten. De glazen structuur van de school, een architectonisch meesterwerk, wordt nu bedreigd door een geplande aanpassing. Voor de moderne architectuur in Oostenrijk is het essentieel dat de vernietiging van dit centrale werk van Helmut Richter moet worden voorkomen.”

Ga naar de site om de commissie te steunen.

Reageer op dit artikel