nieuws

Farelcollege Ridderkerk van KCAP geopend

Architectuur

Met de officiële opening is het Farelcollege in Ridderkerk een mooie uitbreiding rijker. De scholengemeenschap heeft meerdere vestigingen in de stad. Het ontwerp van KCAP Architects&Planners is de eerste stap om alle 1800 leerlingen straks op de locatie aan de Kastanjelaan te huisvesten. Bovendien is een verdere uitbreiding in de toekomst mogelijk.

Farelcollege Ridderkerk van KCAP geopend

De scholengemeenschap Farelcollege bestaat uit het Farel Lyceum (atheneum/havo), Farel Mavo en de Farel Business School (vmbo). Het nieuwe mavogebouw, met de door KCAP ontworpen uitbreiding, is sinds het begin van dit schooljaar in gebruik. Op drie bouwlagen zijn twaalf klaslokalen en een flexlokaal toegevoegd voor 400 leerlingen. Daarnaast vormt de uitbreiding de nieuwe entree van de school.

Verbinding
Op het terrein waren al twee gebouwen aanwezig: een hoofdgebouw met gymzaal uit 1989 en een vmbo-uitbreiding uit 1997. De nieuwbouw kraagt met de bovenste laag uit over de bestaande gymzaal. Daarmee vormt het een brug van zeven meter hoog, die als een nieuwe entree voor de gehele school functioneert. Deze brug omsluit tevens de tussenliggende buitenruimte, zodat in het midden een centraal plein ontstaat. Dit wordt het nieuwe hart van het Farelcollege.

Foto: Ossip van Duivenbode 

De verbinding die op deze manier tussen de verschillende gebouwen ontstaat, zorgt voor een nieuwe onderlinge samenhang. Tegelijkertijd behouden de verschillende gebouwen binnen het ensemble hun eigen karakter. Dit versterkt het campusprincipe van het Farelcollege. Daarnaast is er op deze manier ruimte voor de kernwaardes van de school: kleinschaligheid en identiteit.

Verschillende afdelingen
De gevel van de uitbreiding heeft binnen het ensemble een geheel eigen en warme uitstraling. Dankzij kleur en textuur worden de bestaande gebouwen met elkaar verbonden, maar tegelijkertijd levert dit een duidelijke leesbaarheid van de verschillende afdelingen op. KCAP heeft in de gevel gebruik gemaakt van een genuanceerd baksteenpatroon met bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen.

 Foto: Ossip van Duivenbode 

De verschillende afdelingen van het Farelcollege hebben allemaal een eigen kleur: oranje, blauw en groen. Deze laatste is de huisstijlkleur van de mavo-opleiding. Voor een goede identificatie van de leerlingen met hun eigen afdeling, is in het interieur veel gebruik gemaakt van de kleur groen. Dankzij een centrale trap en de open en flexibele ruimten in de gangzones tussen de lokalen, ontstaat een transparantie en overzichtelijkheid. Dit levert veel ruimte voor ontmoeting en sociale interactie op.

Reageer op dit artikel