nieuws

De Week van de Stad: ontdek de Amsterdamse Ring A10

Architectuur

Vanaf vandaag tot en met zondag 9 november vindt in Amsterdam de Week van de Stad plaats. Hoewel de binnenstad van Amsterdam steeds voller raakt, is er in de omgeving van de ringweg nog voldoende ruimte voor experiment en ontwikkeling. De tweede editie van dit jaarlijkse evenement, dat stedelijke ontwikkeling in het zonnetje zet, focust daarom op de ringweg A10. Ontdek het meest dynamische stuk van Amsterdam en meng je in de discussie, of loop mee met een “ringsafari”!

De Week van de Stad: ontdek de Amsterdamse Ring A10

De Week van de Stad

In tegenstelling tot de steeds duurdere en drukkere binnenstad, is er in de gebieden direct aan ringweg A10 plek voor ruimtelijke experimenten. Stedelijke pioniers en creatieven grijpen deze kans en laten het snelweggebied ontpoppen tot een kansrijke omgeving. Toch hebben niet alleen professionals, maar vooral de mensen die er wonen en werken grote invloed op de toekomst van de stad. De tweede editie van de Week van de Stad, georganiseerd door Stad-Forum en Non-Fiction, biedt daarom een breed en toegankelijk programma. Het is een week vol excursies, ringsafari’s, onderzoek en gesprek.

 
Pieter Manders maakte een time-lapse van de Amsterdamse ringweg. Klik op bovenstaande afbeelding de video te starten.

Programma

Vandaag (5 november) om 16:00 uur wordt de Week van de Stad geopend bij WOW op Wiltzanghlaan 60, direct naast de A10. Om je “wegwijs” te maken in het programma, hebben we drie interessante activiteiten voor je uitgelicht. De gehele agenda van de Week van de Stad vind je hier

1: Ringvierdaagse (vier wandelingen)

“Roads no merely lead to places, they are places”, aldus de Amerikaanse geschiedschrijver J.B. Jackson. De ring is ontworpen als snelweg voor de opkomende auto, maar hoe functioneert de A10 als wandelroute? Omdat je lopend andere dingen ziet en ontdekt dan vanuit de auto of vanaf de fiets, worden tijdens de Week van de Stad worden vier wandelingen georganiseerd langs de Ring van Amsterdam. Iedere wandeling verkent in drie uur tijd een ander deel van de Ring en dus van de stad, met voor iedere wandeling een andere gids met kennis van de route van die dag.

De Ringvierdaagse-wandelingen worden op 5 t/m 8 november gelopen van 13:00 – 16:00 uur. Deelname kost € 5,- en de verschillende routes en startlocaties vind je in het programma-overzicht.

2: In the Shadow of the Ring Road (filmavond en talkshow)

De avond van In the Shadow of the Ring Road brengt een internationaal inzicht op stedelijke ringwegen. Ai Weiwei, Chinees kunstenaar en activist, heeft voor dit programma zijn video-installatie over tweede en derde ringwegen van Beijing beschikbaar gesteld.

Verschillende filmmakers en kunstenaars, waaronder Melle Smets en Neeltje ten Westenend, zullen op uiteenlopende onderwerpen binnen dit spectrum bespreken, van Weiwei’s kunstwerk tot het onderzoek van Iain Sinclair over de M25, beter bekend als de London Orbital. De avond wordt afgesloten met de veelgeprezen Italiaanse documentaire Sacro GRA. Deze film verkent het leven in de schaduw van Rome’s grote ringweg, de Grande Raccardo Anulare. De basis voor de film werd gevormd door een onderzoek van Nicolò Bassetti. Hij zal de film inleiden.

Het (Engelse) avondprogramma vindt plaats op 7 november van 20:30 – 23:00 uur in WOW. Meer informatie vind je hier.

3: Failed Architecture (drinks talks)

Van 14 tot 17 oktober vond er, in aanloop van de Week van de Stad, een onderzoeksworkshop plaats van Failed Architecture. Met behulp van hun onderzoeksmethodiek heeft een internationaal team van studenten van de System D Academie (masteropleiding van het Sandberg Instituut) de Ring van Amsterdam vanuit verschillende perspectieven onderzocht. Het betrof het architectonisch, economisch, politiek en sociaal perspectief en het aspect ‘reputatie’. Uit het onris een grote tijdlijn ontstaan die onder andere het ontstaan, de ontwikkeling, problemen en potentie van de A10 en zijn omgeving weergeeft. Ook heeft het internationale onderzoeksteam verschillende aannames gedaan over de toekomst van de ring.

Op zaterdag 8 november zullen de resultaten tijdens een informele bijeenkomst gepresenteerd worden. Onder het genot van een drankje worden korte presentaties gegeven en er is ruimte voor debat.

De gratis bijeenkomst vindt plaats bij Inbo en begint om 17:00 uur. Meer informatie is hier te vinden.

 

Reageer op dit artikel