nieuws

BRET Paviljoen Orlyplein Amsterdam

Architectuur

In een poging om het Amsterdamse Orlyplein voor het Sloterdijkstation te vergroenen, verenigden een aantal initiatiefnemers zich in het BRETcollectief. Zij bouwen aan een horecapaviljoen met terras en park genaamd BRET. De initiatiefnemers ontwikkelden eerder onder andere creatieve horecaplekken Hanneke’s Boom en De Ceuvel in Amsterdam. In april 2015 moet BRET opengaan.

BRET Paviljoen Orlyplein Amsterdam

BRET wordt het kloppende hart van een nieuw park, met een mix van oud-Hollandse planten, eetbare planten en sterke autonoom groeiende planten”, aldus de initiatiefnemers in de nieuwsbrief van stadsdeel Amsterdam Westpoort (Sloterdijk en Havengebied).

De wens is om aan de oostzijde een verticale tuin aan te leggen, aan de zuidzijde twee grote druivenstruiken te planten en aan de westzijde vijf meter hoge hopplanten neer te zetten. Leilindes worden aangeplant om in de zomer verkoeling onder te zoeken. De hop wordt gebruikt om het BRET-bier te maken dat exclusief in het paviljoen zal worden verkocht.

BRET, met ruimte voor een horeca-gelegenheid en culturele programmering, krijgt drie verdiepingen en bestaat uit negen rode zeecontainers, die geleidelijk groen worden met het groeien van de planten. Valkenier: “De ruwbouw, het zogenaamde ‘LEGO-moment’ waarbij de containers in drie verdiepingen worden opgebouwd, hebben we in één dag voltooid. Nu volgt de afbouw. Dit gebeurt met hout van overtollige bomen uit de Brettenzone, die we binnenkort uit gaan zoeken.”

Oppepper

Het BRET-collectief bestaat uit Gijs de Waal, architect en bouwbegeleider, Wouter Valkenier, architect en conceptontwikkelaar, Jaïr Schalkwijk, groenbegeleiding en verbinding met de omgeving, Anthon Fasel, pr en cultuurprogrammering en Thomas Boonstoppel en Shaun Tiebor, horeca-exploitatie en bierbrouwers (Nordman bier).

Het initiatief op het Orlyplein is een van de eerste pogingen het gebied rond station Amsterdam Sloterdijk een flinke oppepper te geven. Uit meerjarig projectoverleg tussen de Rijksoverheid en de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht komt de wens “dit gebied te transformeren van een werkgebied met kantorenleegstand naar een gemengd stedelijk knooppunt met wonen, werken en voorzieningen, waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van de goede bereikbaarheid.”

Reageer op dit artikel