nieuws

Bosco Verticale wint International Highrise Award

Architectuur

De woontorens Bosco Verticale in Milan zijn bekroond met de International Highrise Award 2014. Het verticale woud in Milaan, één van Europa’s meest vervuilde steden, is ontworpen door Boeri Studio. Met dit project zetten zij een nieuwe standaard voor de duurzame woningbouw.

Bosco Verticale wint International Highrise Award

 

 

 Bosco Verticale zijn twee woontorens in het centrum van Milaan, met een hoogte van 110 en 76 meter. De naam, Bosco Verticale is Italiaans voor Verticaal Bos, is een directe verwijzing naar de 900 bomen die op de terrassen tot de 27e verdieping zijn geplant. Samen met 5.000 struiken en 11.000 bloemen levert dit een bijzonder groen gebouw op.

Bosco Verticale
De woontorens zijn ontworpen door Boeri Studio en tonen een nieuw model voor de gebouwde omgeving. Met het ontwerp is 40.000 m2 aan biologische leefruimte gecreëerd. Daarmee willen de ontwerpers Milaan inspireren om maatregelen te treffen tegen de vervuiling.

De vele planten op het gebouw stimuleren de productie van energie, zuurstof en vocht. Eveneens nemen de planten CO2 en stofdeeltjes op uit de lucht. Binnen het complex zijn er diverse soorten appartementen, die allemaal gelijk zijn in het feit dat ze een balkon van bijna 3,5 meter hebben. Deze balkons bieden ruimte aan de bomen van tussen de drie en zes meter hoog.

 

International Highrise Award
Afgelopen week maakte de internationale jury van de International Highrise Award bekend dat zij de prestigieuze prijs uitreiken aan Bosco Verticale. Daarmee lieten de groene woontorens meer dan 800 inzendingen achter zich. De jury roemt het gebouw dan ook als het mooiste en meest innovatieve hoogbouwproject ter wereld.

De International Highrise Award is een initiatief van Deutsches Architekturmuseum, de stad Frankfurt en DekaBank. De prijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt. Dit jaar stonden ook De Rotterdam van OMA, One Central Park van Ateliers Jean Nouvel, Renaissance Barcelona Fira Hotel van Ateliers Jean Nouvel en Sliced Porosity Block van Steven Holl Architects op de shortlist.

Reageer op dit artikel