nieuws

Amsterdam Light Festival

Architectuur

Vanaf vandaag staat de hoofdstad ruim vijftig winterdagen in het teken van de derde editie van het Amsterdam Light Festival. Tijdens dit sfeervolle festival zijn met een vaar- en wandelroute veertig lichtkunstwerken te bewonderen. Op deze manier wordt de Amsterdamse binnenstad gedurende de donkerste periode van het jaar verlicht.

Amsterdam Light Festival

 

Kunst, licht en water
Deze derde editie van het Amsterdam Light Festival belooft weer een lichtfeest voor Amsterdammers en bezoekers van de stad te worden, waarin kunst, licht en water centraal staan. Tijdens het festival zijn veertig schitterende kunstwerken te bewonderen van architecten en kunstenaars uit negen verschillende landen, waaronder Brazilië, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Portugal, Roemenië en Chili.

Vanaf vandaag is de vaarroute Water Colors geopend en op 11 december opent de wandelroute Illuminade in de Amsterdamse Plantagebuurt. Bij de vaarroute begeven bezoekers zich met rondvaartboten op de Amsterdamse grachtengordel en de Amstel. Vanaf het water hebben zij zo een mooi zicht hebben op de lichtkunstwerken, een unicum voor een lichtfestival in Europa. Dit was dan ook reden voor The Guardian om het Amsterdam Light Festival in september van dit jaar uit te roepen tot één van Europa’s mooiste lichtkunstfestivals.


Foto: Tjep. 

Light Bridge
Een mooi lichtkunstwerk dat tijdens het festival te zien zal zijn is de Light Bridge van Tjep. Zij ontwierpen een sculptuur dat een ode brengt aan de Amsterdamse brug. In de hoofdstad zijn meer dan 1.200 bruggen over het water, die twee belevingswerelden – het water en de straat – met elkaar verbinden.

Met Light Bridge knoopt Tjep. eveneens verschillende zaken aan elkaar. Het sculptuur haalt inspiratie uit de klassieke boogvorm van Amsterdamse bruggen en vervormt deze tot vrije lichtsculpturen. Daarmee verbindt het kunstwerk de klassieke architectuur van het oude centrum met de moderne architectuur die tegenwoordig in Amsterdam verschijnt. De lampjes die op het sculptuur zijn bevestigd, reageren op de bewegingen van zowel het water als de straat. Op deze manier ontstaat een vernieuwende verbinding tussen deze twee werelden.

 
Foto: Tjep.

Alle kunstwerken van het Amsterdam Light Festival zijn vanaf 17.00 uur vrij toegankelijk te bewonderen. De vaarroute Water Colors is geopend vanaf 27 november 2014 tot en met 18 januari 2015 en de wandelroute Illuminade is vanaf 11 december 2014 tot en met 4 januari 2015 geopend.
Light Bridge is onderdeel van Illuminade en bevindt zich op de laatste brug van de Herengracht, tegenover de Hermitage.

Reageer op dit artikel