nieuws

Alternatief voor Collectiegebouw Boijmans van Beuningen van MVRDV

Architectuur Premium

Alternatief voor Collectiegebouw Boijmans van Beuningen van MVRDV

De discussie rondom het Collectiegebouw van MVRDV in Rotterdam was voor Christine Vriesema inspiratie voor haar afstuderen aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Met een nieuwe locatie en gevoelig ontwerp, benadert ze het depotgebouw als een familielid van Museum Boijmans van Beuningen. Dit completeert zowel het Museumpark als het oorspronkelijke ontwerp van Van der Steur en voedt de discussie over de plannen die momenteel op tafel liggen.

In 2017 zal het Collectiegebouw van het Museum Boijmans van Beuningen worden opgeleverd. Het gebouw is ontworpen door MVRDV en gaat dienen als een opslag voor de kunstcollectie van het museum. Tegelijkertijd kunnen bezoekers er kennis maken met alle activiteiten die achter de schermen van een museum plaatsvinden. Het spectaculaire, spiegelende Collectiegebouw staat als een icoon bij de noordelijke ingang van het Museumpark in Rotterdam.

Alternatief
Online en onder omwonenden woedt er echter veel discussie over het opvallende ontwerp van MVRDV. Zij zijn van mening dat het gebouw de groene zone van het Museumpark afsluit en een groot contrast vormt met het bestaande museum. Dit bracht Christine Vriesema op het idee om voor haar afstuderen aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst een alternatief depotgebouw te ontwerpen.

“De locatiekeuze voor het ontwerp van MVRDV is een misgreep geweest, doordat het midden op een kunstwerk an sich is geplaatst,” aldus Vriesema. “Het Museumpark is lang een blunderput geweest, maar OMA, Petra Blaisse en Yves Brunier zijn erin geslaagd een heus urbaan kunstwerk te creëren. Met dit ontwerp wordt daar een forse inbreuk op gedaan.”

Uitbreiding
Vriesema stelt dat Ad van der Steur het Museum Boijmans van Beuningen in 1935 heeft ontworpen voor uitbreidingen: “De museumarchitect heeft destijds veel onderzoek gedaan naar de werking van een museum en creëerde een prettige sfeer in de expositieruimtes. Tevens stemde hij het interieur en exterieur goed op elkaar af, waardoor de kunst binnen gaat corresponderen met het uitzicht over het park. Dankzij de duidelijke routing is het goed mogelijk het bestaande gebouw uit te breiden.”

De jonge architect besloot daarom in haar alternatief gebruik te maken van deze elementen van Van der Steur en een complementstuk voor het museum te ontwerpen. Zij heeft het volledige programma van eisen geïmplementeerd in haar ontwerp, maar situeert het depotgebouw tussen de museumtuin en de bestaande villa’s. Dit levert een mooie ommuring van het Museumpark op. Met een grote promenade naar de singel ontstaat een nieuwe entree en zal het depot functioneren als een poortgebouw. Tegelijkertijd levert dit een logische splitsing van het programma op. Op deze manier creëert Vriesema een goede en verfijnde oplossing voor het depotgebouw, die de stad en het Museum Boijmans van Beuningen zullen sieren.

Haar afstudeerbegeleider Hans van der Heijden is enthousiast over het ontwerp: “Christine accepteert Boijmans van Beuningen als een samengesteld gebouw waaraan steeds verder gebouwd kan worden. Zowel de museale als de logistieke aspecten van het Boijmans heeft Christine bijzonder intelligent opgelost. Haar idee verdient nadere bestudering. Dit is niet zomaar studentwerk.”

Reageer op dit artikel