nieuws

Agendatip: expo Nacho Carbonell

Architectuur

De interactieve en gedragsbepalende ontwerpen van Nacho Carbonell staan in de schijnwerpers op de solotentoonstelling in het Groninger Museum. Carbonell (Valencia 1980) is een van de opvallendste jonge ontwerpers van dit moment. Hij studeerde cum laude af aan de Design Academy Eindhoven en werkt in Sectie C in Eindhoven.

Agendatip: expo Nacho Carbonell

Het Groninger Museum kende Nacho Carbonell een stipendium toe en volgt hem op deze manier al geruime tijd. Deze eerste solotentoonstelling met veel nieuw werk is een afsluiting van deze samenwerking.

Kenmerkend voor Carbonells conceptuele werk zijn de objecten die het midden houden tussen design en kunst. Hij heeft een herkenbare vormentaal en opvallende materiaalkeuze. Zijn werk en werkproces zijn speelse en tegelijkertijd kritische onderzoekingen naar de relatie tussen mensen en voorwerpen. In een doorlopend experiment onderzoekt hij thema’s als bezieling, evolutie en vergankelijkheid.

Belangrijk voor Carbonell zijn ook de interactieve en gedragsbepalende elementen. Zo stelt hij zich objecten voor als een soort organismen die de bezoeker tot leven wekt door ze te gebruiken. Fantasieën over het wegkruipen, afzonderen of verstoppen in holachtige vormen is kenmerkend voor zijn werk en roept associaties op met de taferelen van Jeroen Bosch (1450-1516).

Het werk dat zijn loopbaan bepaalde en tegelijkertijd exemplarisch bleek voor wat er komen ging, was Pump It Up, zijn afstudeerwerk uit 2007. Het is een object dat bestaat uit een soort grote zitzak, waaraan met rubberen buizen een aantal opblaasbare dierfiguren bevestigd zijn. Zodra iemand plaats neemt op de zitzak lijken deze dieren tot leven te komen om diegene die is gaan zitten gezelschap te houden. Zodra deze weer op staat, stroomt de lucht terug in de zitzak en verworden de beestjes weer tot hun oorspronkelijke lege omhulsels.

 

De tentoonstelling is te zien tot 22 maart 2015. 

Reageer op dit artikel