nieuws

Studentenwoningen Smiley, Blok 29A in Amsterdam

Architectuur

Aan de IJburglaan in Amsterdam ontwierp Studioninedots een blok met 362 studentenwoningen, een gebouw als een smiley. De bouw begint in december.

Studentenwoningen Smiley, Blok 29A in Amsterdam

 

 

 

Aanvankelijk bedacht als een compositie van grote en lange blokken, is na een wisseling in de stedenbouwkundige supervisie een aangepast plan gemaakt voor de uitbreidingswijk van Amsterdam, Zeeburgereiland. In de laatste plannen zijn de blokken opgedeeld in kleinere kavels, met als doel een meer gevarieerd straatbeeld.

Smiley

Het 133 meter lange blok in de bocht van de IJburglaan werd zodoende in drieën opgeknipt. De ontwikkelaar (Van Wijnen Midden/IC Netherlands BV/DUWO) wil deze volledig bebouwen met studentenhuisvesting. Studioninedots is hiervoor gevraagd een ontwerp te maken.

Zij zoeken de oplossing in het verplaatsen van de buitenruimtes op het noorden naar het dak. Door het blok richting het zuiden uit te hollen ontstaat niet alleen ruimte voor luwe terrassen maar ook een diversiteit aan plattegronden. Zo wordt het gewenste stedelijke silhouet gecreeerd met twee ‘kopgebouwen’ en een ‘tussenpand’. Het resultaat is een gevel als een drieluik, waarbij elk gedeelte zijn eigen ritmiek heeft, terwijl ze gezamenlijk de gekromde hoofdvorm benadrukken: een gebouw als een smiley.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel