nieuws

Render Ster van de Week – National Art Museum of China van Jean Nouvel

Architectuur

Is het niet heerlijk om je tijdens het werk te verlustigen aan de gelikte artists impressions of ‘render porn’ van de grote starchitecten? Wij vinden van wel en surfen daarvoor graag even naar Dezeen, Designboom of Archdaily Daarom vanaf nu elke vrijdag de Render Ster van de Week, de lekkerste artist impression die we op het web tegenkwamen.

Render Ster van de Week – National Art Museum of China van Jean Nouvel

 

Jean Nouvel heeft de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe National Art Museum of China (NAMOC) gewonnen. Hij versloeg architecten als Rem Koolhaas, Zaha Hadid en Frank Gehry. Nouvel baseerde zijn ontwerp op een penseelstreek en verwijst daarmee naar de functie van het gebouw.


Impressie van het National Art Museum of China.

Het nieuwe NAMOC ligt naast de historische as van Beijing en wordt symbolisch verbonden met de Verboden Stad. Het museum zal Chinese kunst van het Ming-tijdperk tot het heden herbergen in het gebouw met een oppervlakte van 130.000 m2. Door het gebouw op te tillen ontvouwt het zich volgens Nouvel naar de hemel. “Het museum biedt weerstand tegen de zwaartekracht, terwijl het zich tegelijkertijd verzekert van een plek in de omgeving.”


Impressie Noordgevel.

In zijn museumontwerp heeft Jean Nouvel de vertaalslag gemaakt van maatschappij naar gebouw. Materiaal, vormentaal en zelfs lichtinval zijn gebaseerd op de Chinese cultuur en natuur. 

 

 Impressie van de zomerhal met goudplafond. 


Impressie van het dakterras. 

De conventionele maatschappij beschouwt musea als plek om te bewaren, raadplegen en onderwijzen. Nouvel ontkent het nut van deze functies niet, maar benadrukt het belang van een museum als stimulans voor de zintuigen en emoties. Het NOMAC is niet alleen een gebouw om kunst te bekijken, maar ook om kunst te maken: het levendige en kleurrijke gebouw nodigt kunstenaars uit tot expressie en samenwerking.

 


Impressie van NAMOC’s binnentuin (zomer).

 
Impressie van NAMOC’s binnentuin (herfst).

 

 


Langsdoorsnede.

Reageer op dit artikel