nieuws

Museum voor Fondation Louis Vuitton

Architectuur

In het Bois de Boulogne bij Parijs is een immens voorwereldlijk beest neergestreken. Een kruipend reptiel met doorzichtige schubben. Of is het nou een schip met glazen zeilen? Een ijsberg? Nee, het is iets wat ontstaat als je Frank Gehry laat nadenken over damestassen en moderne kunst.

Museum voor Fondation Louis Vuitton

Zes jaar na de start van het ontwerp staat het er dan: het museum voor moderne kunst dat Frank Gehry ontwierp voor de Fondation Louis Vuitton.

 

De bedenker van het Guggenheim Museum in Bilbao heeft zichzelf overtroffen in zijn streven om licht en luchtig te ontwerpen. De twaalf glazen ‘zeilen’ geven het gebouw, dat bestaat uit verschillende witte bouwblokken waaraan Gehry refereert met de term ‘ijsbergen’, een ongekende bewegelijkheid en transparantie. En aangezien het aan een vijver ligt, wordt niet alleen het licht uit de lucht erin weerspiegelt, maar ook dat wat in het water weerkaatst.

 

De zeilen zijn opgebouwd uit ruim 3600 glazen panelen op houten spanten, elk met een andere vorm. Om dit uit te werken, hebben meer dan 400 mensen aan het gebouw gewerkt, in een online benaderbaar 3D model. Net als de 19.000 vezelversterkte betonnen gevelpanelen, is het glaswerk vervaardigd met behulp van robots.

 

De Nederlandse specialist in dakbestratingen Zoontjens is verantwoordelijk voor de dakterrassen. Managing Director Paul Heerkens vertelt dat hij zelden aan zo’n gecompliceerd gebouw heeft gewerkt, waar alle leveranciers en onderaannemers tot ver in de bouw zaten te puzzelen op allerlei details.  

 

 

 

 

Fantastische foto’s die wij niet mogen publiceren zijn voorts te vinden op de site van de Fondacion Louis Vuitton

Reageer op dit artikel