nieuws

Monument Berlijn niet op tijd klaar

Architectuur

Het enorme Vrijheids- en Eenheidsmonument naar plannen van choreografe Sasha Waltz en architect Johannes Milla dat in Berlijn moet verrijzen, is niet op tijd klaar voor de viering van 25 jaar Duitse eenheid, volgend jaar oktober. Volgens de krant Der Tagesspiegel duurt het zeker tot 2016 voordat het publiek het voltooide monument kan bezoeken.

Monument Berlijn niet op tijd klaar

De bouw ligt stil, omdat er op de plek waar de sokkel moet komen in de bodem een mozaïek is gevonden uit de tijd van de keizers Wilhelm I en II (1871 – 1918). Sindsdien ruziën de autoriteiten over de vraag wat er met het mozaïek moet gebeuren.

Schaal

Het monument, een reusachtige schommelende schaal waar 1400 mensen in passen, komt op het museale Spree-eiland in het centrum van Berlijn. In de schaal staan de woorden ‘Wij zijn het volk. Wij zijn een volk’.

Het ontwerp moet rigoureus omgegooid worden als het stadsbestuur besluit dat het mozaïek zichtbaar moet blijven voor het publiek. De oude afbeelding zou dan met een transparante plaat worden afgedekt.

Anderen vinden dat het mozaïek gedocumenteerd en verzegeld moet worden en dan ondergronds moet blijven liggen. In dat geval kunnen de plannen voor het monument vrijwel ongewijzigd worden uitgevoerd.

25 jaar

De schaal had dit jaar al klaar moeten zijn. Op 3 oktober 2015 viert Duitsland dat het communistische oosten en het democratische westen 25 jaar geleden weer verenigd werden tot één land. Dat gebeurde ongeveer een jaar na de val van de Muur.

Reageer op dit artikel