nieuws

Mei gaat De Lijnbaan herstellen

Architectuur

“Mei architects and planners is verheugd met de aanbesteding voor de ontwikkeling van De Lijnbaan in Rotterdam”, aldus Robert Winkel. De jury vond de visie van Mei, waarin de balans tussen het behoud van het oorspronkelijke en de toevoeging van nieuwe elementen, krachtig en geloofwaardig. Het uiteindelijke ontwerp moet van De Lijnbaan een Urban Department Store maken, waar grote, internationale ketens zich kunnen vestigen.

Mei gaat De Lijnbaan herstellen

In samenwerking met architectuurhistorici van SteenhuisMeurs deed Mei architects and planners onderzoek naar De Lijnbaan om zo de waarde van het winkelgebied te bepalen. Deze analyse gaf inzicht in de belangrijke betekenis van De Lijnbaan voor de inwoners van Rotterdam en maakte daarnaast de essentie van het oorspronkelijke ontwerp van Van den Broek en Bakema duidelijk.

In eerste instantie resulteerde dit onderzoek in de restauratie van twee panden: Lijnbaan 77 en Lijnbaan 102. Deze winkels uit de periode van de wederopbouw worden gekenmerkt door details uit de jaren 50 en een specifiek materiaalgebruik. Mei slaagde erin deze karakteristieke elementen van het oorspronkelijke ontwerp weer zichtbaar te maken. Dit mogen zij nu gaan voortzetten bij de rest van de buurpanden.

Rijksmonument
In 2010 is De Lijnbaan, als icoon van de wederopbouw en Europa’s eerste autoloze winkelstraat, door minister Plasterk van OCW aangewezen als rijksmonument. Samen met het Lijnbaanakkoord, een overeenkomst waarin de eigenaren en ondernemers hun gemeenschappelijke visie vastlegden, was dit een essentiële stap in de verdere ontwikkeling van de winkelboulevard.

Dit leidde uiteindelijk tot de architectenselectie waarin vijf bekende Rotterdamse bureaus hun ideeën over de herontwikkeling van het gebied kenbaar konden maken. De jury koos uiteindelijk voor Mei architects and planners, aangezien zij de juiste balans weten te vinden tussen de belangen van de individuele winkeliers en de waarde van het rijksmonument in zijn geheel.

 

Luifels als monumentaal kader
“Uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp is het maaiveld te verbinden met de luifels en bovengevels, zodat de individuele winkels kunnen blijven veranderen,” aldus Robert Winkel, oprichter van Mei. In de jaren 70 hadden de panden aan De Lijnbaan allemaal hun eigen kleur, waardoor het gebied geen eenheid meer uitstraalde en bijna werd gesloopt.

Om deze eenheid weer terug te brengen focust het bureau zich op een herstel van de oorspronkelijke sfeer uit de jaren 50. De luifels en bovengevels dienen daarbij als een monumentaal kader, die de grote verscheidenheid aan winkels neutraliseren. Het gebruik van natuurlijke materialen met een warme uitstraling moet daaraan bijdragen. Dit moet het gebied een geheel nieuwe betekenis in de binnenstad van Rotterdam geven.

Reageer op dit artikel