nieuws

Leegkomend rijksvastgoed – Wordt Ministerie SZW een jonge community?

Architectuur

Oeverzaaijer presenteerde in mei haar visie en plannen voor het ministerie van SZW dat medio 2015 leegkomt en verkocht zal worden. Wat begon op PROVADA kreeg in september een vervolg bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Op uitnodiging van het RVB lichtte zij haar kijk op SZW nader toe. De bedoeling van het RVB is om bij de verkoopstragie rekening te houden met plannen zoals dat van Oeverzaaijer.

Leegkomend rijksvastgoed – Wordt Ministerie SZW een jonge community?

 

Chris Zwiers, stedelijk ontwerper bij Oeverzaaijer, ziet kansen om het grote kantoorpand te transformeren tot een eigen community met ruimte voor wonen, studeren en werken. Skill City heet het concept. “We hebben het gebouw opgevat als een stad. Een stad voor jonge mensen, want Den Haag heeft een grote groep jonge starters met skills. Wij vroegen ons af: wat hebben zij nodig? Velen nemen de stap van huis naar de maatschappij. Door een integraal concept van wonen, werken en leren aan te bieden, willen we mensen met en in het gebouw verbinden, maar zoeken we ook verbinding met de omgeving.”

 Oeverzaaijer_visie_ministerie_SZW Het bestaande gebouw

The place to be

De transformatie zoals Oeverzaaijer voor ogen heeft zal niet abrupt zijn. “In het gebouw doen we relatief weinig. Het zal langzaam van kleur verschieten. Daardoor wordt het een zachte landing voor de community en de omgeving”, vertelt Zwiers. De plannen voorzien in een publieke zone op de eerste lagen. “Daarbij kun je denken aan horeca, een skillsplatform of kleine ondernemingen. Voor de interactie is dat essentieel. Daarnaast willen we de latente verbindingen versterken en de verschillende (groen)zones activeren, zodat duidelijk is dat er leven is.”

Oever_Zaaijer_Leegkomend Rijksvastgoed 

Geen huurders, maar deelnemers

Opvallend aan de plannen is dat er geen huurders gezocht worden, maar deelnemers aan de community. Mark Kuijpers, partner bij Fakton legt uit: “Bewoners zijn participanten, dat is het uitgangspunt bij de financiering. Eerst moet door exploitatie het leven terug in gebouw. Daardoor komt de cash flow op gang en worden de exploitatiekosten gedekt. Het is een nieuwe denkwijze, maar een aantal projecten in de Rotterdamse regio laat zien dat dit zeer succesvol kan zijn. Voor zo’n groot leegstaand kantoor, met hoge kosten, is het namelijk lastig een huurder te vinden. Zoals wij het hebben doorgerekend is vier jaar exploitatie door middel van studentenhuisvesting en verhuur van kleinere kantoren voldoende om de – geschatte 2,5 miljoen euro jaarlijkse uitgaven voor beheer en exploitatie – kosten te dekken.

Oever_Zaaijer_Leegkomend Rijksvastgoed 

Reageer op dit artikel