nieuws

John Carp overleden

Architectuur

Vandaag bereikte ons het bericht dat afgelopen maandag John Carp (1939) uit Son en Breugel is overleden. Hij overleed aan een hartaanval.

John Carp overleden

 

 

 

 

 

In zijn werkzaam leven was Carp tussen 1988 en 2001 directeur van de Academie van Bouwkunst in Arnhem. Tevens was hij werkzaam als docent aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Ook was hij voorzitter van de Eindhovense welstandscommissie.

John Carp overleden Maquette van drager met inbouw uit het SAR archief van het NAi

Daarvoor was John Carp directeur van de SAR, de Stichting Architecten Research die in Eindhoven was opgericht om de ideeën van John Habraken te realiseren. In zijn boek ‘De dragers en de mensen’ (1961) formuleerde deze Nederlandse architect een alternatief voor de massawoningbouw in Nederland. Om het individu de gelegenheid te bieden in een massaal vervaardigde woning zijn eigen woondomein in te richten, introduceerde hij het concept van de scheiding van drager en inbouw. Dit concept moest in de praktijk worden omgezet via de in 1964 opgerichte Stichting Architectenresearch (SAR). Toen Habraken in 1975 naar de Verenigde Staten vertrok om les te geven aan het Massachusetts Institute of Technology, volgde John Carp hem op.

Na zijn pensionering werd Carp voorzitter van het IVN afdeling Son en Breugel. De laatste jaren maakte hij zich sterk tegen de aanleg van de Ruit, de weg tussen Ekkersrijt en Laarbeek die volgens hem schade toebrengt aan de natuur en de kernen langs het Wilhelminakanaal. Carp betwijfelde het nut van de nieuwe infrastructuur en liet dat blijken in woord en daad. Zo organiseerde hij onlangs een telling van de fietsers die gebruik maken van het fietspad langs het kanaal en ook bij ‘Kabaal aan het Kanaal’ stond hij voorop.

John Carp overleden Twee tellers tijdens de fietsentelling. Op de achtergrond initiatiefnemer John Carp

Vrijdagmiddag 17 oktober 2014 is er om 15:30 uur de gelegenheid afscheid te nemen van John Carp in de aula van begraafplaats Wolfswinkel in Son en Breugel.

Reageer op dit artikel